Na Vlčincoch odstránili nelegálne detské ihrisko pre sťažnosť časti miestnych. Nahradí ho tráva


Foto: Na Vlčincoch odstránili nelegálne detské ihrisko pre sťažnosť časti miestnych. Nahradí ho tráva Foto: čitatelia

V uplynulom týždni sa na nás obrátilo hneď niekoľko obyvateľov žilinského sídliska Vlčince, bývajúcich v blízkosti ulice Bulharská. Práve tu, pri obytnom projekte Arboreum, začali stavebné práce smerujúce k odstráneniu nelegálneho asfaltového detského ihriska.

Plocha bola postavená na mieste ako súčasť developerského projektu, ihrisko ale nebolo skolaudované. Miestni rodičia s deťmi v okolí ho napriek tomu využívali. Práve nepovolená stavba bola dôvodom k asanácii.

Podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka boli stavebné práce realizované na podnet miestnych poslancov, tí tak reagovali na sťažnosti niektorých obyvateľov Vlčiniec:

„Akcia sa uskutočnila na základe požiadavky poslancov volebného obvodu Vlčince. Ide o odstránenie asfaltovej plochy ihriska, na ktorú sa sťažovali občania z dôvodu nevhodného umiestnenia ihriska v blízkosti bytového domu priamo pod oknami a ktorým prekážal hluk/krik detí hrajúcich sa na ihrisku,“ vysvetlil hovorca.


O odstránení časť obyvateľov bytových domov nevedela

Odstránenie stálo približne 6 000 eur a hradené bude z financií, ktoré vyčleňuje Mestské zastupiteľstvo v Žiline pre dané volebné obvody každý rok. Ide teda o peniaze, o ktorých využití rozhodujú samotní volení predstavitelia za daný územný obvod. V tomto prípade Vlčince.

Finančné krytie asanácie schválili poslanci na zasadnutí ešte v apríli, práce začali až teraz. Časť obyvateľov nie je z asanácie nadšená. Hoci bola plocha nepovolená, mladé rodiny oceňovali možnosť využívať ju. Niektorí naši čitatelia sa domnievajú, že pomer sťažovateľov, ktorí sa dožadovali odstránenia, je v menšine oproti ostatným obyvateľom danej lokality:

„Susedka sa roky vyhrážala, ako ho dá vytrhať. A už sa jej to podarilo. Preto sa pýtame, komu slúžia poslanci - či deťom, alebo svojím zatrpknutým známym. Nebolo by lacnejšie ihrisko dokresliť do územného plánu, aby sa mali deti kde hrať, kresliť si alebo učiť sa korčuľovať?“ pýta sa obyvateľka Vlčiniec. 

Podľa Patrika Gromu a jeho vyjadrenia na sociálnej sieti nebolo možné ihrisko zlegalizovať: „Snažili sme sa aj o legalizáciu čiernej stavby ihriska, nebolo to však možné, pretože nebola dodržaná ochranná vzdialenosť od najbližšieho objektu. A pre čerpania eurofondov je neprípustné, aby sa v projekte nachádzali čierne staby čím by sa ohrozila refundáciu nákladov na revitalizáciu vnútroblokov. Z uvedeného vyplýva, že odstránenie ihriska bolo jediné správne riešenie.“

Ako tvrdí ďalšia čitateľka, časť obyvateľov bytových domov a ani správcovská spoločnosť nemali vedomosť o zámere asanovať plochu. Žilinská radnica plánuje po asanácii na mieste pomocou parkových úprav vytvoriť zatrávnenú plochu. Vo finále sa tak môže stať zdravšou alternatívou pre pohybové aktivity detí a loptové hry. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu