Veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline ponúka už aj jednodávkovú vakcínu Janssen


Foto: Veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline ponúka už aj jednodávkovú vakcínu Janssen Foto: ilustračné - unsplash

Už niekoľko dní ponúka očkovanie v Žiline možnosť využiť jednodávkovú vakcínu Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá funguje na princípe vektoru ľudského adenovírusu typu 26, teda obdobnom ako vakcíny od spoločnosti AstraZeneca.

Očkovanie jednodávkovou vakcínou spustilo Veľkokapacitné očkovacie centrum na Rosinskej ceste, prevádzkované Žilinským samosprávnym krajom. Výhodou vakcíny je potreba absolvovať nateraz len jednu dávku očkovania, župa ju zaradí aj do ďalších spôsobov očkovania:

„Vakcínou Janssen kraj začal očkovať v minulom týždni vo VKOC v Žiline. Používať vakcínu bude i pripravovaná vakcinačná linka pre neregistrovaných očkovancov, ktorej výjazdy do obcí plánuje Žilinský kraj spustiť v budúcom týždni. Vakcínu Janssen plánujeme tiež použiť pre očkovanie pri výjazdových očkovaniach vo firmách,“ potvrdila hovorkyňa župy Lucia Lašová.

Ďalšia oficiálne registrovaná vakcína

Aj keď v počiatočných fázach testovania vykazovala vakcína nižšiu efektivitu ochrany pred nakazením v porovnaní s mRNA látkami, pred následkom smrti chráni rovnako efektívne. Vakcína je oficiálne registrovaná pre Európsku úniu od marca 2021.

Nové dáta ukazujú, že očkovanie Janssenom poskytuje silnú ochranu aj pred Delta variantom. Keďže aktuálne bojuje vláda aj odborníci s nižším záujmom o očkovanie než je počet vakcín k dispozícii, v regióne je dostatok aj tohto typu očkovacej látky:


Žilinský samosprávny kraj disponuje dostatkom všetkých vakcín, ktoré sú distribuované zo strany MZ SR podľa potreby. K 13. 7. mal kraj k dispozícii 3 000 dávok vakcíny Janssen, pričom k tomuto dňu vyočkoval 2 200 dávok, preto má momentálne prebytok tejto očkovacej látky,“ dodala Lašová.

Aj táto vakcína je s rizikami, sú stále nižšie než v prípade infekcie

Riziká a vedľajšie efekty očkovania sa veľmi nelíšia od iných druhov vakcín, avšak v pondelok 12. júla pridala Americká lieková agentúra (Food and Drug Administration - FDA) medzi potenciálne vedľajšie riziká vznik Guillain-Barré syndromu.

Rovnako v Spojených štátoch amerických totiž v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zaznamenali približne sto hlásení výskytu syndrómu, tie pripadli na 12,8 milióna podaných očkovacích látok (v prepočte 1 osoba zo 128 000).

Väčšina prípadov sa týkala mužov, z veľkej časti nad 50 rokov a symptómy sa prejavili približne dva týždne po podaní očkovacej látky. Podľa CDC je ale vznik syndrómu spojený aj s infekciou vrátane chrípky či koronavírusu, pričom riziko vzniku syndrómu je pri nákaze infekciou je vyššie ako riziko vzniku po očkovaní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu