Žilinský samosprávny kraj vyhlásil súťaže na dopravcov pre všetkých päť regiónov, ich hodnota je cez 430 miliónov


Foto: Žilinský samosprávny kraj vyhlásil súťaže na dopravcov pre všetkých päť regiónov, ich hodnota je cez 430 miliónov Foto: ilustračné

Po nevydarenej snahe nájsť autobusových dopravcov pre všetky regióny Žilinského samosprávneho kraja v otvorenej súťaži v roku 2019 vyhlasuje samospráva opäť súťaže, tentokrát pre všetky regióny samostatne. Predpokladaná hodnota zákazok na desaťročné obdobie od podpisu zmluvy je vyše 430 miliónov eur. Noví dopravcovia budú zabezpečovať dopravnú obslužnosť vrátane presunu objeme viac ako 25 miliónov kilometrov ročne.

Dnes pôsobia na území kraja dvaja dopravcovia - SAD Žilina a ARRIVA Liorbus, ktorí majú podelené regióny. Podľa nového znenia súťaže by teoreticky mohlo zvíťaziť až 5 rôznych uchádzačov, ktorí by obsluhovali päť regiónov - Liptov, Oravu, Horné Považie, Kysuce a Turiec.

„Keďže verejný obstarávateľ v súčasnosti nemá také personálne kapacity a technické vybavenie, ktoré by mu umožnilo efektívne riadiť dopravu, najmä kontrolovať výkazy o odjazdených kilometroch, v danom momente nie je spravodlivo možné požadovať od verejného obstarávateľa ešte menšie rozdelenie svojej potreby. Zároveň územné rozdelenie krajov zohľadňuje aj organizačné a logistické potreby riadenia dopravy – spádovosť liniek, pozícia okresného mesta rešpektujúceho smer dopravných prúdov, dostatočné možnosti pre hľadanie technologických zázemí dopravcu v daných regiónoch,“ informuje župa v podkladoch k súťaži.


Objemy kilometrov podľa podkladov 

Región 
Počet kilometrov
Horné považie 
7 023 701
Orava6 179 374
Kysuce5 143 743
Liptov4 231 060
Turiec2 750 223


Uzatvorenie zmluvy v časovej tiesni, ku ktorému došlo v závere roku 2019 po tom, ako Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nedokázala rozhodnúť v zákonom stanovenom limite o odvolaní uchádzačov, teraz preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. Za týmto účelom si župa prenajala služby advokátskej kancelárie Krivak & Co, s.r.o. v rámcovej objednávke za 48 960 eur.

„Predmetom objednávky je právne poradenstvo a právne zastupovanie klienta (Žilinský samosprávny kraj) vo veci preskúmania úkonov kontrolovaného zo strany Úradu pre verejné obstarávanie pri zadávaní zákazky na prímestskú autobusovú dopravu v regiónoch  Horné Považie, Kysuce, Turiec a Oravu a s tým súvisiace ďalšie správne a súdne konania,“ informovala Ľudmila Kučáková, riaditeľka kancelárie predsedníčky ŽSK.

V máji schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky novelu zákona o cestnej doprave, podľa ktorej je možné pri riziku prerušenia alebo ukončenia poskytovania dopravných služieb na dobu neurčitú uzatvoriť zmluvu priamym zadaním, doplniť uzatvorenú zmluvu bez verejnej súťaže alebo rozhodnúť o uložení poskytovania dopravných služieb dopravcovi, ktorý je spôsobilý na prevádzkovanie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu