Päť lekárov zo žilinskej nemocnice bolo nominovaných do ankety TOP lekári, verejnosť ich môže podporiť hlasmi


Foto: Päť lekárov zo žilinskej nemocnice bolo nominovaných do ankety TOP lekári, verejnosť ich môže podporiť hlasmi

Pred niekoľkými dňami odštartovala anketa TOP lekári na Slovensku, do ktorej sa môže zapojiť verejnosť a svojimi hlasmi podporiť nominovaných lekárov. V ankete je možné hlasovať aj za zástupcov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

V desiatich špecializáciách, ktoré tento rok vyhlásili organizátori projektu, je nominovaných päť lekárov žilinskej nemocnice. Každá nominácia pritom predstavuje významnú osobnosť.

Nominácie z FNsP Žilina:

  • hematológia - MUDr. Marta Kučeráková
  • paliatívna medicína - MUDr. Terézia Poradovská
  • fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia - MUDr. Nina Ľorková
  • ortopédia - MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA
  • neurochirurgia - MUDr. Ivan Mačuga, MBA

Zdravotníctvo a predovšetkým nemocnice majú za sebou mimoriadne náročný, veľmi špecifický rok. Ocenenie by si určite zaslúžilo omnoho viac z našich lekárov, a to aj v iných odbornostiach, ktoré pre tento rok neboli vyhlásené. Napriek tomu sme hrdí, že žilinská nemocnica má v ankete piatich výnimočných zástupcov a veríme, že vďaka ich vysokej odbornosti, profesionalite, dlhoročným skúsenostiam a mnohým ľudským osudom, ktorých sa v rámci ich práce dotkli alebo im dali druhú šancu na život, získajú v hlasovaní podporu verejnosti,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek.

Do 25. júla 2021 môžu záujemcovia cez internet odovzdať hlas jednému z nominovaných v každej z desiatich kategórií. Spolu takmer sto lekárov nominovali nemocnice a zdravotnícke zariadenia, hlavní odborníci pre jednotlivé špecializácie, čitatelia a tiež nominanti samotnej redakcie Zdravotníckych novín.

Hematológia - MUDr. Marta Kučeráková
(vedúca lekárka hematológie a krvnej banky FNsP Žilina)

Hematológii a predovšetkým transfúziológii sa venuje s mimoriadnym záujmom, odbornosťou a obetavosťou nad rámec bežnej praxe. V spolupráci s Národnou transfúznou službou rieši zložité prípady pacientov nielen z okolia Žiliny, ale tiež z iných regiónov mimo rozsiahlej spádovej oblasti žilinskej nemocnice. S dôverou sa na ňu obracajú kolegovia aj pri riešení vyšetrení komplikovaných protilátok u tehotných žien z celého Slovenska. V spolupráci s Klinickou biochémiou sa jej podarilo rozbehnúť genotypovanie krvných skupín a Rh faktorov. Je členkou Výboru slovenskej hematologickej a transfúziologickej spoločnosti.

HLASOVANIE v kategórii hematológia: Na tejto stránke

Paliatívna medicína - MUDr. Terézia Poradovská
(poverená primárka Liečebne dlhodobo chorých FNsP Žilina)

Na geriatrickom oddelení žilinskej nemocnice pôsobí 30 rokov ako dlhoročná lekárka, zástupkyňa primára a dnes už ako poverená primárka oddelenia. Napriek svojmu veku neopustila pacientov ani v priebehu pandémie ochorenia COVID-19 a okrem štandardného oddelenia slúžila tiež priamo v pandemickom pavilóne. Maximálne sa venuje starostlivosti o pacientov a zároveň vychováva mladú generáciu lekárov, ktorej odovzdáva okrem cenných odborných znalostí i výnimočnú trpezlivosť, ľudskosť a pokoj – významné prvky paliatívnej medicíny.


HLASOVANIE v kategórii paliatívna medicína: Na tejto stránke

Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia - MUDr. Nina Ľorková
(primárka oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie FNsP Žilina)

Vďaka rokom práce a rozsiahlemu počtu pacientov je skúsenou lekárkou, ktorá viedla do doby obmedzenia činnosti z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 okrem ambulantnej aj lôžkovú časť oddelenia. Mimoriadne aktívne pracuje na ambulancii, ktorá je vzhľadom na jej spádovú oblasť jednou z najvyťaženejších. Do rehabilitácií pacientov sa snaží zaradiť nielen fyzikálne procedúry, fyzioterapiu, ale využíva i ergoterapiu a pracuje s pacientmi novými metódami, aby boli rehabilitovaní po všetkých stránkach tela aj duše.

HLASOVANIE v kategórii Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia: Na tejto stránke

Ortopédia - MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA
(primár oddelenia pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie FNsP Žilina)

Zakladateľ a primár detskej ortopédie v Žiline, ktorá sa pod jeho vedením významnou mierou zaslúžila o zavedenie celoplošného sonografického skríningu bedrových kĺbov novorodencov. Do praxe neustále zavádza nové liečebné, hlavne unikátne operačné metódy, ktoré dodnes nevykonáva žiadne iné pracovisko na Slovensku. Vďaka jeho úsiliu a nasadeniu dostávajú deti, tínedžeri a mnohokrát i dospelí druhú šancu na život.

HLASOVANIE v kategórii ortopédia: Na tejto stránke

Neurochirurgia - MUDr. Ivan Mačuga, MBA
(primár oddelenia neurochirurgie FNsP Žilina)

Významne rozšíril spektrum náročných operácií nádorov mozgu, ktoré sa v žilinskej nemocnici realizujú ako na jednom z len pár pracovísk v rámci Slovenska. Do Žiliny priniesol neurochirurgické operácie aneuryziem či nádorových ochorení. Vybudoval silné odborné pracovisko – jedno z najvyťaženejších z pohľadu počtu a náročnosti neurochirurgických operácií.

HLASOVANIE v kategórii neurochirurgia: Na tejto stránke


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina