Komunitná záhrada s vlastnou zeleninou a ovocím, ba i vlastné včielky priamo v centre Žiliny? Áno, je to možné!


Foto: Komunitná záhrada s vlastnou zeleninou a ovocím, ba i vlastné včielky priamo v centre Žiliny? Áno, je to možné!

Čo je komunitná záhrada?

Komunitná záhrada je miesto, kde sa ľudia stretávajú, aby spoločne vytvárali, rozvíjali a udržiavali zelený priestor uprostred svojej komunity. Priestor, ktorý zapája, vzdeláva a zbližuje ľudí.

Spoločne si vypestujú ovocie a zeleninu, čo je jedným z krokov k potravinovej sebestačnosti. Okrem toho, že získajú domáce a kvalitné potraviny, deti sa naučia, ako ovocie a zeleninu vypestovať, ako to robili ich starí rodičia a ako to môžu robiť aj sami, hoci bývajú vo veľkom meste.

V záhrade si obyvatelia môžu vytvoriť aj oddychovú zónu, kde budú spoločne tráviť čas, deti získajú zdravý a bezpečný priestor na hru. A zdravé prostredie pre svoj rast a vývin. Čo viac si môžu želať? A to priamo v srdci Žiliny, v Ružičkovom dome.

Ako ste sa možno už dovtípili, projekt bytov v Ružičkovom dome je, oproti predošlým podobným projektom v Žiline výnimočný tým, že ľudí o zeleň neukracuje. Práve naopak, zeleň pre ľudí rozširuje a zveľaďuje ju.

A potom tie včely…

Prečo mestské včely? Včely sú chované v meste za účelom opeľovania, záchrany včelej populácie a získavania netradičných druhov medu. Úle sú obvykle umiestnené v parkoch, na strechách budov, alebo na terasách a balkónoch.

V Ružičkovom dome budú žiť včielky priamo na streche. Zdá sa vám to ako hlúposť? Nie, nie je to tak! V zahraničí je to už roky zaužívaná tradícia aj v tých najväčších mestách, ako Paríž, Londýn, či New York. Dokonca aj na Slovensku už s tým máme bohaté skúsenosti.

Mestské prostredie totiž poskytuje včelám často väčšiu biodiverzitu kvitnúcich rastlín ako vidiek. Ľudia tu pestujú kvety v parkoch, vo dvoroch, na balkónoch. Je tu mnoho druhov okrasných stromov a kríkov. Včelia pastva je vďaka tomu pestrá aj dostatočne dlhá. Významnou výhodou mesta je menšia veternosť a vyššie teploty. A keďže sa tu nájdu mnohé exotické druhy môže byť med chuťovo iný ako ten z vidieka. Nájde sa tu nevšedný mätový či gaštanový med. A ten budete môcť pravidelne ochutnať aj vy. Mňam!

Výskumy pritom ukázali, že mestský med je rovnako zdravý a chutný, ako ten z vidieka. Včielky sú totiž múdre živočíchy, a nič zlé do svojich plástov nezaviečkujú.

Radi by ste to skúsili, ale bojíte sa uštipnutia?

Nemusíte. Včely na nikoho bezdôvodne nezaútočia. Nahnevať ich vie búchanie po úli, prechádzanie sa pred letáčom. Ale keďže naše – vaše včielky budú na streche, nič z toho nehrozí.

Jediné, čo vám hrozí je, že si pravidelne budete pochutnávať na výbornom a kvalitnom medíku z vlastnej produkcie. Priamo v centre Žiliny, len kúsok od úradov, obchodov, reštaurácií, nákupných centier, zastávok MHD, autobusov, či vlakov. Skrátka, v samom centre pulzujúceho života.

Ideálne bývanie pre vás!

Vlastné bývanie v oáze pokoja, zelene, príjemného chládku v horúcom lete a to priamo v samom centre Žiliny, zasadené v komunitnej záhrade s vlastným včelínom na streche. Znie to neuveriteľne? Možno áno, ale je to tak. Pripravujeme ho pre vás v Ružičkovom dome, hneď vedľa Mestského úradu.

Veľa Žilinčanov má ešte v živej pamäti necitlivú výstavbu, zahusťovanie verejného priestoru, ktorej obeťou sa stala mestská zeleň. Preto sa ešte aj dnes mnoho ľudí pozerá na výstavbu v centre s nedôverou. My si však bývanie predstavujeme úplne inak. Pretože to ide inak! Skúsenosti zo sveta, ale aj iných slovenských miest, to jasne dokumentujú.

Ak sa rozhodnete pre bývanie v Ružičkovom dome, získate zároveň 727m2 komunitnej záhrady spolu s mestským včelínom. Vypestovať si budete môcť zeleninu, ovocie, bylinky, alebo okresné kvety a kríky. A vyrobiť vlastný chutný medík.

KONTAKTUJTE NÁS

Navštívte našu web stránku www.ruzickovdom.sk a sledujte nás na sociálnych sieťach Facebook, Instagram, Twitter, Telegram.

V prípade záujmu o ďalšie doplňujúce informácie nás neváhajte kontaktovať e-mailom na predaj@ruzickovdom.sk prípadne telefonicky na čísle +421 918 886 950.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Ružičkov dom