Krajská knižnica v Žiline sa stala Knižnicou roka 2020, ocenenie získala aj vďaka rozsiahlej rekonštrukcii


Foto: Krajská knižnica v Žiline sa stala Knižnicou roka 2020, ocenenie získala aj vďaka rozsiahlej rekonštrukcii Foto: Krajská knižnica v Žiline

Žilinská krajská knižnica získala v utorok 6. júla Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky. Ocenenie bolo udelené nielen za aktívnu prácu na skvalitnení služieb pre používateľov ale aj za rozsiahlu rekonštrukciu knižničných priestorov, ktorá prispela k vytvoreniu moderného, funkčného a inkluzívneho prostredia pre návštevníkov a knihovníkov.

Rekonštrukcia Krajskej knižnice v Žiline trvala päť mesiacov, počas ktorých sa zmodernizovalo prízemie či zrealizovala dispozičná zmena vstupu. Zmeny sa dotkli aj prepojenia interiéru s letnou čitárňou. Celkové náklady na rekonštrukciu, ktorú financoval Žilinský samosprávny kraj, predstavovali sumu 400-tisíc eur.

Aktuálne má knižnica aj nové interiérové vybavenie, ktoré pozostáva z pohodlných sedačiek, kresiel, stolíkov a kobercov. Pribudla aj nová klimatizácia, ktorá čitateľom spríjemní pobyt v budove.

Podobné ceny, ako získala žilinská knižnica, udeľuje ministerstvo kultúry jednotlivcom, kolektívom, umeleckým inštitúciám, ale aj galériám či múzeám. Ocenením vyzdvihuje výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny či kultúrno-osvetové a audiovizuálne aktivity za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.


Nominácie v jednotlivých kategóriách posudzovala odborná porota zložená z piatich členov. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v priestoroch Divadla Astorka Korzo ´90 v Bratislave.

„Získané ocenenie si veľmi vážim. Osobne ho vnímam ako ohodnotenie všetkých pracovníkov Krajskej knižnice v Žiline nielen za rok 2020, ale aj za dlhé obdobie predtým, za ich každodennú prácu, službu verejnosti, úsilie, ktorým sme spoločne našu knižnici „priviedli“ do súčasnej podoby inštitúcie, poskytujúcej všetky služby modernej verejnej knižnice,“ povedala riaditeľka knižnice.

Krajská knižnica v Žiline je treťou slovenskou knižnicou, ktorá v modernej histórii získala toto ocenenie. Pracovníkov knižnice ho potešilo a vnímajú ho ako výzvu vo svojej ďalšej práci. Už teraz riešia nové plány, ako poskytované služby ďalej modernizovať a rozvíjať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu