V Žilinskom kraji nevyhovuje 250 km ciest II. a III. triedy. Najviac trpia Kysučania


Foto: V Žilinskom kraji nevyhovuje 250 km ciest II. a III. triedy. Najviac trpia Kysučania

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) má vo svojej správe cesty druhej a tretej triedy, v mesiacoch apríl až máj 2021 boli vykonávané zamestnancami Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja prehliadky za účelom zistenia prevádzkyschopnosti a spôsobilosti cestných komunikácií.

Ako vyplýva z výsledkov prehliadok spracovaných do správy, o ktorej dnes rokovali poslanci Zastupiteľstva ŽSK, takmer 250 kilometrov komunikácií Žilinskej župy je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave. Región je každoročne suverénne najnavštevovanejším turistickým zákutím Slovenska, napriek tomu čakajú návštevníkov rozsiahle úseky rozbitých ciest.

Pomerovo najviac trpia vodiči na Kysuciach, kde nevyhovuje takmer 30 percent ciest druhej triedy. Najdlhšiu sieť havarijných úsekov - až päť a pol kilometra - majú na Turci. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja kontrolovala vyše 1 400 kilometrov komunikácií.


Stav ciest II. triedy podľa rozčlenenia. Zdroj: ŽSK

V regióne Horného Považia, do ktorého spadá Žilina a okolie, boli identifikované havarijné úseky na trase medzi Žilinou a Bytčou, z Rajca až po hranicu okresu s Považskou Bystricou, na ceste medzi Kotešovou a Veľkým Rovným či Žilinou a Terchovou. Pri cestách III. triedy sú havarijné úseky Jablonové - Súľov-Hradná, Lutiše a Divina - Divinka.

Vo väčšine prípadov sú problémom trhliny a deformácie vrátane poklesov vozovky, objavujú sa aj iné poruchy na vozovke - napríklad dolámaný okraj. Na Kysuciach je problematickom úsekom z hľadiska havarijného stavu Čadca-Čadečka, kde sú trhliny a súvislý rozpad až na 320 metroch úseku. Predpokladané náklady na rekonštrukciu vyše dvetisíc metrov štvorcových komunikácie predstavujú približne 156 tisíc eur. 

Vo veľmi zlom stave je aj 63 mostných objektov, z nich až tridsať na Liptove. Opraviť všetky mostné objekty vo veľmi zlom alebo zlom stavebno-technickom stave v Žilinskom kraji by podľa kalkulácie stálo predbežne 58 miliónov eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu