V Žiline vysadili ďalší Strom pokoja, nachádza sa na Židovskom cintoríne


Foto: V Žiline vysadili ďalší Strom pokoja, nachádza sa na Židovskom cintoríne Foto: Lukáš Macek

Dnes 6. júla 2021 bol na Židovskom cintoríne v Žiline vysadený v poradí už 17. Strom pokoja, venovaný je obetiam Holokaustu. Podľa toho aj dostal názov „Strom pokoja obetiam Holokaustu“ a pri príležitosti výsadby vydala Slovenská pošta oficiálnu príležitostnú pečiatku.

Na podujatí sa zúčastnili veľvyslanec Izreala Boaz Modai, veľvyslankyňa Nemecka Barbara Wolf, žilinský diecézny biskup Tomáš Galis, hlavný liberálny rabín Slovenska Michail Borisovič Kapustin, primátor Žiliny Peter Fiabáne a Marek Sobola, riaditeľ občianskeho združenia Servare et Manere ako organizátora projektu Strom pokoja. 

Výsadba pamätného stromu bude pripomínať obete Holokaustu nielen zo Žiliny či Slovenska, ale aj všetky civilné vojnové obete európskeho židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny.


„Z územia vtedajšieho Slovenského štátu bolo do koncentračných táborov deportovaných 68 000 až 71 000 Židov. Ako koncentračné strediská na deportáciu boli na Slovensku určené: Bratislava – Patrónka; Sereď – židovský tábor; Nováky – židovský tábor; Poprad – Kasárne pod Gerlachom; Žilina – vojenský tábor, Štefánikove kasárne. Žilinské stredisko bolo určené pre 2500 židov a začalo fungovať 21. marca 1942. Pod titulom Koncentračné stredisko Žilina je na 92 listoch a v dodatku zoznam 1882 židov zo Žiliny vrátane detí a dôchodcov,“ uviedol M. Sobola. 

Prítomní vo svojich príhovoroch pripomenuli dôležitosť kolektívnej pamäte, bratskej lásky a porozumenia. Po konzultácii s Jeruzalemskou botanickou záhradou bol za pamätný strom vybratý platan východný (Platanus orientalis), ktorý bežne rastie v Izraeli a budú mu vyhovovať miestne klimatické podmienky. Žilinský platan je druhým žilinským pamätným stromom v rámci tohto projektu a v poradí ôsmym slovenským Stromom pokoja. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Servare et Manere