Mesto Žilina vysúťažilo nového poskytovateľa údržby verejného osvetlenia, v Bytčici sa nesvieti už päť dní


Foto: Mesto Žilina vysúťažilo nového poskytovateľa údržby verejného osvetlenia, v Bytčici sa nesvieti už päť dní

Údržbu verejného osvetlenia v Žiline vykonáva od júna nový poskytovateľ. Samospráva podpísala začiatkom minulého mesiaca zmluvu s bratislavskou spoločnosťou Venimex Slovakia s.r.o., ktorá bude tieto služby zabezpečovať do 1. marca budúceho roka.

Celková cena za poskytovanie všetkých služieb definovaných v zmluve po dobu ôsmich mesiacov predstavuje hodnotu 99 999 eur vrátane DPH. Poskytovateľ má zabezpečovať riadnu údržbu sústavy verejného osvetlenia v meste a mestských častiach. Medzi jeho povinnosti patrí aj mimoriadna údržba, zabezpečenie bezpečnosti sústavy či pasport a dispečing.

Na území mesta sa nachádza celkovo 8 493 svetelných miest a 9 230 svetelných bodov. Zazmluvnená spoločnosť má okrem iného vykonávať aj pravidelnú vizuálnu kontrolu stožiarov a čistenie vnútorných častí rozvádzačov. Pri mimoriadnych udalostiach sa bude údržba realizovať na základe objednávky a odsúhlasenej cenovej ponuky.

„Úspešný uchádzač bude prevádzkovať a udržiavať vo vlastnom mene, na svoj účet a na vlastné nebezpečenstvo sústavu verejného osvetlenia v prevádzkyschopnom a bezpečnom stave a to počas celej doby trvania zmluvy. Úspešný uchádzač bude dodržiavať povinnosť obnoviť funkčnosť sústavy verejného osvetlenia, vyvolaných následkom jej poruchy,“ uvádza sa v zmluve.

Zmluva definuje aj podmienky opravy nahlásených porúch na dispečing verejného osvetlenia. Tie je poskytovateľ povinný identifikovať a odstrániť najneskôr do 48 hodín od zaevidovania. Tu však ide o poruchy, ktoré je možné odstrániť výmenou ako celok - napríklad prvky rozvádzača, svietidlá a ich časti a podobne. Pri závažnejších poruchách, kde oprava trvá dlhšie ako 48 hodín, je firma povinná informovať samosprávu a doložiť harmonogram odstránenia.


V mestskej časti Bytčica nefunguje osvetlenie od začiatku mesiaca

Obyvatelia Bytčice sa už päť dní sťažujú na nefunkčné osvetlenie viacerých ulíc. Samospráva ich zatiaľ neinformovala o dôvode nefunkčnosti ani neuviedla termín odstránenia poruchy. V zmysle zverejnenej zmluvy s novým poskytovateľom by však už týmito informáciami mala disponovať.

Bez osvetlenia je nielen frekventovaná hlavná cesta prvej triedy I/64, na ktorej sa nachádza osem priechodov pre chodcov, ale aj viaceré vedľajšie ulice. Podnety od nespokojných občanov sa začínajú množiť, miestny poslanec Anton Trnovec ich adresuje žilinskému mestskému úradu.

Nefungujúce osvetlenie zvyšuje tiež riziko výskytu kriminality v podobe drobných krádeží či neželaných návštev dvorov rodinných domov. V minulosti sa podobné prípady objavili v mestskej časti Trnové, kde po búrke na niekoľko dní vypadlo osvetlenie šiestich ulíc.

„Obyvatelia ma denne kontaktujú so žiadosťou o nápravu problému. Tento stav pretrváva už od začiatku júla, čo je päť dní. Až dnes ma informoval primátor, že problém by mal byť odstránený,“ uviedol mestský poslanec Anton Trnovec.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu