Mesto Žilina plánuje investovať viac než 300-tisíc eur do revitalizácie areálov troch škôl


Foto: Mesto Žilina plánuje investovať viac než 300-tisíc eur do revitalizácie areálov troch škôl Foto: ilustračné / pixabay.com

Žilinská samospráva oznámila svoj zámer zrevitalizovať tri areály základných a materských škôl. Na tento účel má byť investovaných viac ako 303 200 eur, ktoré chce radnica získať cez nenávratný finančný príspevok v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP).

Podanie žiadosti o finančný príspevok schválilo v utorok 29. júna Mestské zastupiteľstvo v Žiline. Obnova počíta s areálmi Materskej školy Trnavská (Vlčince), Základnej školy s materskou školou na Ulici sv. Gorazda (Vlčince) a v Základnej škole s materskou školou Do Stošky (Bánová).

V areáli Materskej školy Trnavská chce samospráva preinvestovať viac ako 121 600 eur. Za tieto peniaze sa majú obnoviť hracie prvky, revitalizovať vegetácia so zreteľom na edukáciu detí a tvorbu kreatívneho priestoru s prírodným charakterom. Centrálne pieskovisko sa prebuduje na tri menšie dizajnové, pribudnúť by malo bludisko zo živého plota a zmyslový chodník z viacerých materiálov. 

V prípade Základnej školy s materskou školou na Ulici sv. Gorazda sa počíta s vytvorením centrálneho zhromažďovacieho priestoru a dvoch menších, prepojených prírodným chodníkom. Celkový dizajn priestoru by mali doplniť nové vzrastlé dreviny. Výdavky na stavebné činnosti by mali dosiahnuť sumu 70 786 eur.

„Átrium materskej školy bude počas revitalizácie doplnené viacerými funkčnými prvkami, ktoré budú slúžiť hre a vzdelávaniu najmenších. Z átria sa stane priestor s množstvom aktivít obklopený pestrým kvetinovým záhonom. Návrh riešenia počíta aj s rekonštrukciou spevnených plôch a vstupnej podesty. Výdavky by v zmysle projektovej dokumentácie nemali presiahnuť 94 560 eur,“ spresnilo mesto Žilina.


V areáli Základnej školy Do Stošky sa za viac ako 8 800 eur vybuduje školská záhrada so skleníkom a vyvýšenými záhonmi s chodníčkami. Určené budú na pestovanie sezónnej zeleniny a byliniek. Pribudnú tam aj nové ovocné kríky a stromy.

Výzva IROP, do ktorej sa žilinská radnica zapojí, je zameraná na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry, adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy a zavádzaním systémových prvkov, ktoré znížia znečistenie ovzdušia a hluku.

„Pripravovaný projekt vybraných areálov škôl je už piatym projektom, ktorý mesto v oblasti zelených opatrení IROP predkladá. Predošlé aktivity boli zamerané na revitalizáciu vnútroblokov Hliny I, na uliciach Fatranská, Slovanská - Tulská a na Lannurienovom námestí,“ dodáva samospráva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina