Žilina investuje do SMART riešení takmer milión eur, pribudnú nové kamery, merače rýchlosti aj meteostanice


Foto: Žilina investuje do SMART riešení takmer milión eur, pribudnú nové kamery, merače rýchlosti aj meteostanice Foto: ilustračné / pixabay.com

Žilinská samospráva plánuje v najbližších dvoch rokoch investovať takmer milión eur do projektu s názvom Moderné technológie v meste Žilina. Financie z európskych fondov budú využité na zavedenie smart riešení vo viacerých oblastiach. Radnica bude realizovať projektové aktivity za viac ako 940-tisíc eur tento a budúci rok.

Pôjde najmä o reguláciu dopravy, lokálne environmentálne ukazovatele, smart manažment verejného osvetlenia, energetickú efektívnosť a zvýšenie úrovne bezpečnosti na verejných miestach. Projekt sa zameria aj na tvorbu a manažment verejných politík, k čomu má poslúžiť zber a vyhodnocovanie dát z viacerých systémov.

„Som veľký fanúšik takých riešení, ktoré prinášajú pridanú hodnotu mestu a občanom. Veľmi ma teší, že Žilina ide cestou filozofie smart city, čoho dôkazom je aj úspech v aktuálnej výzve z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Riešenia, ktoré sme do projektu zapracovali, ľudia pocítia pri väčšej bezpečnosti na cestách, priechodoch pre chodcov i na uliciach,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.

Financovanie má byť zabezpečené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra

V rámci pripravovaných inteligentných funkcionalít v oblasti dopravy sa počíta s vybudovaním deviatich inteligentných priechodov cez cestu. Na inštaláciu boli vybrané lokality na sídlisku Vlčince a v častiach Staré mesto, Závodie a Bôrik, ktoré sa vyznačujú pomerne vysokou intenzitou automobilovej dopravy aj výskytom chodcov.

Mnohé z týchto priechodov sú aj priechodmi pre cyklistov alebo sa v blízkej budúcnosti očakáva zvýšený pohyb cyklistov vďaka budovaniu priľahlej cyklistickej infraštruktúry.


Vyššiu bezpečnosť cestnej premávky by malo zabezpečiť doplnenie ôsmich meračov rýchlosti na vybraných rizikových úsekoch na Bôriku, sídliskách Vlčince a Hliny a v Starom meste. V meste pribudne aj osem sčítačov intenzity dopravy, samospráva ich plánuje umiestniť v Strážove, Bytčici, Starom meste, Budatíne a na sídliskách Solinky, Vlčince a Hájik.

Zvýšiť bezpečnosť a verejný poriadok v uliciach Žiliny by malo 19 nových otočných kamier s inteligentnými funkciami, tri pevné kamery s inteligentnými funkciami, 20 osobných kamier pre príslušníkov mestskej polície a vybudovanie novej videosteny na riadiacom pracovisku mestskej polície.

Projektové aktivity budú zahŕňať aj realizáciu 14 integrovaných meteostaníc pre monitorovanie klimatických a environmentálnych ukazovateľov v Žiline. Nachádzať by sa mali v Závodí, Žilinskej Lehote, Brodne, Starom meste, na Bôriku a sídliskách Hliny a Vlčince.

Cieľom bude monitoring oblastí mesta podľa rôznej prioritnej funkcie, napríklad sídliská i priemyselné zóny, centrum mesta s najvyťaženejšími križovatkami, parkami, ako aj okrajové mestské časti.

Viac než 850 jestvujúcich LED svietidiel verejného osvetlenia doplnia inteligentné lampové regulátory a päť rozvádzačov, ktoré zabezpečia diaľkové riadenie. Verejné osvetlenie bude po implementácii projektu slúžiť ako dátová infraštruktúra pre zber a riadenie dát v rámci nových inteligentných oblastí riadenia mesta.

Prepojenie viacerých inteligentných riešení z rôznych zariadení do jedného systému má riešiť nový softvér určený pre zber a vizualizáciu týchto dát.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina