Obyvateľom vyhorenej bytovky zabezpečili náhradné bývanie, mesto chce budovu zrekonštruovať


Foto: Obyvateľom vyhorenej bytovky zabezpečili náhradné bývanie, mesto chce budovu zrekonštruovať Foto: Mesto Žilina

Obyvateľom bytovky na Bratislavskej ulici, ktorú v piatok 14. mája zasiahol rozsiahly požiar, dnes samospráva zabezpečila náhradné bývanie. Ľudia zasiahnutí nešťastnou udalosťou prebývali dočasne v priestoroch základnej školy na Hollého ulici.

Počnúc dnešným dňom bolo päť rodín presťahovaných späť na Bratislavskú a jedna dostala bývanie na sídlisku Solinky. Ako informoval primátor mesta Peter Fiabáne, náhradné bývanie bolo zabezpečené s adekvátnou kvalitou a rozlohou.

Mesto Žilina sa po statických posudkoch rozhodlo, že poškodenú bytovku skúsi zrekonštruovať. Postupným rozoberaním jednotlivých častí budovy ako strecha, podlahy a stropy, sa ukáže reálny stav budovy a možnosti jej opravy. 

Primátor nevylúčil ani možnosť zbúrania, ak sa preukáže zlý technický stav po odkrytí poškodených častí. Pokiaľ by napokon bolo nutné budovu asanovať, mesto chce na jej mieste postaviť kontajnerové byty. Ich kvalita by však mala byť výrazne vyššia ako v prípade poslednej stavby zrealizovanej za primátora Igora Chomu.

„Toto nie je téma o Rómoch, toto je téma o pomoci mesta ľuďom, ktorí sa dostali do krízovej situácie. Našim zámerom je bytovku zrekonštruovať, doplniť byty aj v podkroví, tak aby sme v tejto lokalite mali ďalšie byty v tej adekvátnej cenovej kategórii, ktoré potrebujeme poskytovať ľuďom, ktorí v sociálnej situácii byty nemajú a očakávajú, že mesto im ich poskytne,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.


Cieľom radnice je zachovať počet bytových jednotiek a postupne zmeniť fungovanie kolónie a ľudí, ktorí v nej bývajú. Ide predovšetkým o zmenu životných, sociálnych a pracovných návykov tak, aby obyvatelia mohli fungovať bežným životom. Mesto sa bude snažiť predchádzať vzniku ďalších požiarov, úplne zabrániť im ale nedokáže.

Medzi presťahovanými rodinami sú dve, ktoré ešte pred požiarom čakali na náhradné bývanie. Od ďalších štyroch rodín, z ktorých v jednej je konkurz a vo zvyšných mali nedoplatky na komunálnom odpade, vyžaduje mesto vysporiadanie záväzkov. Samospráva im preto nastavila splátkový kalendár.

„Predpokladané náklady na rekonštrukciu sa hýbu do 500-tisíc eur ale nechcem predbiehať. Musí prebehnúť proces verejného obstarávania a táto suma sa musí dostať do rozpočtu. Tým, že sme brali úver, tak pôjdeme asi cestou prehodnotenia obsahu toho úveru, s tým, že poslancom predložíme návrh na najbližšom mestskom zastupiteľstve,“ spresnil žilinský primátor.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu