Návrhy na zlepšenie verejného priestoru v Žiline vystavia. Zásahy Žilina 2026 budú k dispozícii do konca júla


Foto: Návrhy na zlepšenie verejného priestoru v Žiline vystavia. Zásahy Žilina 2026 budú k dispozícii do konca júla

Súčasťou kandidatúry mesta Žilina na Európske hlavné mesto kultúry 2026 je projekt Mestské zásahy, ktorého výstupy si bude môcť verejnosť pozrieť aj prezenčne v priestoroch átria v pasáži na Hornom Vale 67. Výstava je jedným z výstupov projektu hľadajúceho nefungujúce miesta vo verejnom priestore.

Vďaka návrhom by sa mali lokality kreatívne a pokiaľ možno cenovo dostupne premeniť na funkčné časti verejného priestranstva. Otvorenie výstavy sa uskutoční 2. júla, súčasťou vernisáže bude aj krátka prezentácia návrhov niektorých tvorcov. Následne bude výstava k dispozícii až do konca júla každý pracovný deň od 9:00 do 18:00 hodiny.

Projekt sa uskutočnil prostredníctvom online zberu návrhov, ku ktorým prispela laická aj odborná verejnosť. Iniciatívou prispeli aj študenti z Fakulty architektúry a designu STU v Bratislave, ktorí sa pod vedením Útvaru hlavného architekta mesta Žilina zúčastnili workshopu, zameraného na tvorbu návrhov na obnovenie trhoviska medzi ulicami J. M. Geromettu a Horný val.

Návrhy v rámci zásahov sú dostupné aj online, nachádzajú sa medzi nimi napríklad tip na odkrytie potoka Všivák časti parku SNP v Žiline. O tom, či sa vodný tok v parku v historickom centre Žiliny odkryje, budú diskutovať aj poslanci mesta Žilina na nadchádzajúcom zasadnutí.


Ďalšie návrhy v rámci zásahov pracujú s využitím nábrežia Váhu a vodojemu Sloveny, kde by autori radi priestor viac skultúrnili a začlenili povodie rieky Váh k Žiline. Veža vodojemu by sa podľa ich predstavy mohla premeniť na vyhliadkovú vežu s galériou.

Pomocou zásahov sa čiastočne obnovila aj myšlienka vybudovania priestoru pre popularizáciu astronómie na Malom Diele. Ďalším, relatívne málo nákladným návrhom na zásah, je zbavenie železničnej stanice v Žiline vizuálneho smogu. Autori upozorňujú, že hoci sa stanici vytýka množstvo vecí, zabúda sa na zbytočné reklamy, tabule alebo oznamy či transparenty.

Navrhované zásahy si môžete pozrieť na http://www.zilina.zasahy.sk/projekty



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: zilina.zasahy.sk