Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami aj výskytom búrok s krúpami a prívalovým dažďom


Foto: Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami aj výskytom búrok s krúpami a prívalovým dažďom

Horúce letné počasie sa prejavuje na území Žilinského kraja naplno, počas dnešného dňa dosahujú vonkajšie teploty  miestami hranicu 35 °C. Meteorológovia už v tejto súvislosti vydali prvé výstrahy, varujú však aj pred možným výskytom búrok.

Dnes do 18:00 hod. platí v celom kraji výstraha najnižšieho prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

„Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ spresňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstraha druhého stupňa potrvá do piatku 25. júna - 06:00 hod.


S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 30 metrov za sekundu, čo je približne 70 až 110 km/h.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodáva SHMÚ.

Silná búrka s vetrom, prívalovým dažďom a krúpami zasiahla v pondelok oblasť Liptova. V niektorých obciach sa vyliali potoky zo svojich korýt a popadali stromy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav