Na Vlčincoch si obyvatelia svojpomocne budujú komunitnú záhradu, po rokoch im zmizli kvetináče


Foto: Na Vlčincoch si obyvatelia svojpomocne budujú komunitnú záhradu, po rokoch im zmizli kvetináče
Galéria: 10 fotiek

Žilinčan Peter sa, spolu s ďalšími susedmi, už niekoľko rokov stará o záhradu vo vnútrobloku na Vlčincoch pri bytovom komplexe Arboreum. Vzniká tu komunitná záhrada, ktorá okrem skrášľovanie okolia pomáha susedom vzájomne sa spoznávať. Po rokoch starostlivosti o zeleň sa teraz prvýkrát stalo, že im zmizli kvetináče s kvetmi:

„Už niekoľko rokov sa starám o našu záhradu vo vnútrobloku, ale toto sa zatiaľ stalo prvýkrát. Včera večer nám zmizol prvý kvetináč. Do rána aj kvety z ostatných kvetináčov. Dokonca aj v susednom pilates štúdiu ukradli dva kvetináče a kvety z ďalších. Kontaktoval som aj mestskú políciu, ale pokiaľ páchateľa neprichytia priamo pri čine, tak nič nezmôžu,“ povzdychol si Peter.

Zostáva tak aspoň upozorniť ďalších obyvateľov, ktorí pestujú kvetiny na verejne prístupných miestach. Nahnevaný obyvateľ Vlčiniec si krátko pred krádežou všimol podozrivú osobu:

„Videl som tu z okna obšmietať sa staršiu dámu, s dlhými prefarbenými čiernymi vlasmi s odrastami a s veľkou nákupnou taškou z Kauflandu. Bola mi podozrivá, no kým som prišiel dole, zmizla. A s ňou aj kvetináč. Som nahnevaný a smutný zároveň. Takto tie kvety spríjemňovali deň všetkým okoloidúcim. Odteraz už len jednej dáme, ktorá očividne nevie, čo je to starostlivosť o kvety. Inak by vedela, že je to namáhavá práca a nekradla by.“

Obyvatelia v tejto časti Vlčiniec minulý rok založili občianske združenie Arboreum Garden, aby sa mohli uchádzať o grant z programu Zelené oázy. Hoci sa ho vtedy nepodarilo získať, boli úspešní v grantovej výzve mesta Žilina. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z vnútrobloku tak opäť rozšíria komunitnú záhradu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu