V Dolnom Kubíne začala rekonštrukcia dielne Strednej odbornej školy polytechnickej. Neskôr dostane výbavu za pol milióna


Foto: V Dolnom Kubíne začala rekonštrukcia dielne Strednej odbornej školy polytechnickej. Neskôr dostane výbavu za pol milióna Foto: ŽSK

Ešte pred začatím letných školských prázdnin bol areál Strednej odbornej školy polytechnickej v Dolnom Kubíne odovzdaný zhotoviteľovi, počas ôsmich nadchádzajúcich mesiacov komplexne obnovia budovu dielní. História tej súčasnej siaha ešte do 70. rokov minulého storočia.

Počas stavebných úprav dôjde k zatepleniu obvodového plášťa a strechy, oprave odkvapového chodníka a vymenia sa okná. Okrem nich sa kompletne zrekonštruujú kúrenie, osvetlenie a inštalačné rozvody zdravotechniky, ktoré sú v súčasnosti v nevyhovujúcom stave. Súčasne obnovou prejdú aj priestory šatní a hygienických zariadení, projekt počíta aj s opravou pôvodných podláh v učebniach, šatniach a dielňach a s výmenou dverí v celom objekte.

Zároveň na mieste vybudujú toaletu pre imobilných. K bezbariérovosti objektu prispejú bezprahové úpravy dverí a schodolez, ktorý bude umiestnený v priestore pod schodmi. „Zvyšovaním energetickej hospodárnosti školských budov šetríme verejné i prírodné zdroje. Nové dielne navyše posunú kvalitu vzdelávania na celkom inú úroveň a verím, že tak porastie i záujem o strojárske odbory, po ktorých je na trhu práce neustále vysoký dopyt,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Pred zahájením stavby škola musela vysťahovať z priestorov všetko odborné zariadenie. Dočasné dielne zriadila v budove školy a športovej haly. Škola už niekoľko rokov úspešne funguje v systéme duálneho vzdelávania a študenti vyšších ročníkov sa vzdelávajú v okolitých strojárskych firmách, v tomto školskom roku k nim pribudnú i mladší žiaci.


Zdroj: ŽSK

Stavebné práce na dielňach by mali byť ukončené vo februári 2022. Náklady na rekonštrukciu sú rozpočtované na 688 665,48 EUR. Župa na obnovu využije prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu. Do nových odborných učební sa však už väčšina starého vybavenia nevráti. Naopak, pribudnú najmodernejšie zariadenia, ako napríklad CNC frézy a sústruhy alebo špeciálny výukový panel pre mechatronikov na výučbu pneumatických a hydraulických systémov. Župa ich plánuje obstarať v ďalšej etape projektu z IROP vo výške takmer 500 000 eur.

„Rekonštrukciou dielní a následnou modernizáciou odborného zariadenia vstúpime         do 21. storočia. Konečne budeme schopní držať krok s aktuálnou praxou vo firmách a pripravovať žiakov na reálne pracovné podmienky,“ potvrdila riaditeľka školy Adriana Bellová.

Stredná odborná škola polytechnická v Dolnom Kubíne bola založená v roku 1960 a jej história sa úzko viaže na strojársku tradíciu výroby ložísk v regióne. Absolventi školy získavajú úplne stredné vzdelanie v tradičných strojárskych odboroch, ako sú mechanik strojov a zariadení, mechatronik, elektrotechnik, mechanik nastavovač, ale aj v žiadanom študijnom odbore programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK