O osude cyklotrasy do Vrútok rozhodne stavebný úrad, župa s obcou Nezbudská Lúčka ďalej nekomunikuje


Foto: O osude cyklotrasy do Vrútok rozhodne stavebný úrad, župa s obcou Nezbudská Lúčka ďalej nekomunikuje Foto: ilustračné

Úsek cyklotrasy medzi Žilinou a Martinom, spájajúci obec Strečno a mesto Vrútky, už dnes mešká oproti pôvodnému plánu, keďže len samotné vydanie rozhodnutia po posudzovaní vplyvov na životné prostredie EIA trvalo niekoľko rokov. Najnovšiu komplikáciou je nesúhlas obecného zastupiteľstva Nezbudskej Lúčky s projektom budovania cyklotrasy.

Začiatkom mája na zasadnutí hlasovali za návrh len dvaja miestni poslanci, dvaja sa zdržali a zástupkyňa starostky obce bola proti. Žilinská župa v stanovisku k prípadu tvrdí, že pre požiadavky obce menila projektovú dokumentáciu a využila náročnejšie riešenia s vyšším nárokom na rozpočet rozpočtom. Z komunikovaných pripomienok vyplýva, že obecným zastupiteľom sa nepáči napríklad zhoršujúca sa dopravná situácia v obci.

Súčasný stav prípravy cyklotrasy v úseku Strečno - Vrútky pokročil do žiadosti, ktorá bude podaná: „Je vypracovaná projektová dokumentácia na územné rozhodnutie a podaná žiadosť o vydanie územného rozhodnutia na stavebnom úrade. ŽSK v súčasnosti už nerokuje s predstaviteľmi obce Nezbudská Lúčka, nakoľko už prebehlo s obcou množstvo stretnutí, na ktorých ŽSK zohľadnil takmer všetky požiadavky obce. Napriek konštruktívnemu a ústretovému prístupu kraja Nezbudská Lúčka vydala nesúhlasné stanovisko,“ potvrdila hovorkyňa Lucia Lašová.


Zmena trasovania je v tejto fáze podľa jej slov vylúčená: „Cyklotrasa bola navrhovaná od samého začiatku cez katastrálne územie Nezbudská Lúčka, bola schválená v územnom pláne ŽSK ako verejnoprospešná stavba, ktorá vedie obcou Nezbudská Lúčka a taktiež bolo vydané právoplatné záverečné stanovisko z posúdenia vplyvov stavby na životné prostredie (EIA), kde obec neuviedla svoj nesúhlas s trasovaním cez katastrálne územie Nezbudskej Lúčky.“

Ďalší postup a osud budovania cyklistickej infraštruktúry určí príslušný stavebný úrad a nadradené štátne orgány. Verejný dopyt po cyklotrase, ktorá pomôže prepojiť Žilinu a Martin, je vysoký. Svedčia o tom aj reakcie Žilinčanov na neschválenie projektu zastupiteľstvom a dve petície za urýchlené pokračovanie výstavby. Pre nesúhlasné stanovisko obce sa ale budovanie môže výrazne predĺžiť:

„O termíne začiatku a ukončenia výstavby sa v tomto štádiu dá len ťažko hovoriť, nakoľko je pred nami ešte viacero procesov, ktoré je potrebné vyriešiť. Aktuálne nevieme odhadnúť, ako dlho dokáže obec Nezbudská Lúčka brzdiť proces začiatku územného konania,“ uzavrela hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Lucia Lašová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu