V Rajeckých Tepliciach slávnostne otvorili novú cyklotrasu s dĺžkou takmer 38 kilometrov


Foto: V Rajeckých Tepliciach slávnostne otvorili novú cyklotrasu s dĺžkou takmer 38 kilometrov

Koncom uplynulého týždňa sa v Rajeckých Tepliciach uskutočnilo slávnostné otvorenie novej cyklistickej trasy ponúkajúcej priaznivcom športu a cykloturistiky široké možnosti výletov a trávenia voľného času. Do života bola uvedená cyklotrasa, ktorá nesie názov „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“.

Otvorenia sa zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková, národný cyklokoordinátor Peter Klučka a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Cyklotrasa prevedie cyklistov najkrajšími miestami Rajeckej doliny, okruh je zložený z troch úsekov a celková dĺžka je 37,9 km s prevýšením 640 metrov. Oficiálny začiatok trasy je v Rajeckých Tepliciach pri Turistickej informačnej kancelárii, štart či cieľ je však možný v akomkoľvek bode.

Variabilita trasy umožňuje vyskúšať jeden veľký okruh, prípadne dva menšie. Náročnosťou je určená pre začiatočníkov a umožňuje napojenie aj na ďalšie značené cyklotrasy v Rajeckej doline. Súčasťou je niekoľko zastávok, kde môžu cyklisti načerpať energiu pri spoznávaní krás a zaujímavostí.


Zastaviť sa je možné napríklad pri Slovenskom drevenom betleheme v Rajeckej Lesnej, vzácnej 400-ročnej lipe v obci Ďurčiná, zrúcanine gotického kostola sv. Heleny v Stránskom alebo v Mestskom múzeu v Rajci. Medzi ďalšie zaujímavé zastávky patrí aj vodná nádrž Košiare, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach či Kúpele Aphrodite.

„Našim zámerom a dlhodobým strategickým projektom je CykloRAJ - budovanie, zveľaďovanie a vytváranie cyklotrás v Rajeckej doline, pretože aj touto formou chceme návštevníkom ukázať krásy Rajeckej doliny z dvoch kolies bicykla. Okrem aktuálne predstavenej cyklotrasy pribudnú aj ďalšie - Rajecká Lesná - Sedlo pod Úplazom, cyklotrasy nad obcou Ďurčiná a tiež v Kunerade. Veríme, že tento projekt bude úspešný a návštevníci si zamilujú Rajeckú dolinu aj s bicyklami,“ povedal predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina Peter Slyško.

Legalizácia cyklotrasy „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“ a jej značenie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj a Slovenského cykloklubu.

  • Rajeckou dolinou Na dvoch kolesách - časť 1
    (Rajecké Teplice, infocentrum – Rajec, družstvo)
    Farba: modrá ● evidenčné číslo: 2440 ● Dĺžka: 26,5 km ● Prevýšenie: 425 m
    Náročnosť/Určenie: MTB REKREA ● Povrch: asfalt, šotolina, lúka
  • Rajec - Malá Čierna - Jasenové - spojovacia časť v roku 2020
    (Rajec, družstvo – Malá Čierna, kostol – Jasenové, križovatka v centre obce)
    Farba: zelená ● evidenčné číslo: 5456 ● Dĺžka: 6,8 km ● Prevýšenie: 120 m
    Náročnosť/Určenie: MTB REKREA ● Povrch: asfalt, šotolina, lúka
  • Rajeckou dolinou Na dvoch kolesách - časť 2
    (Jasenové, križovatka v centre obce – Rajecké Teplice, infocentrum)
    Farba: modrá ● evidenčné číslo: 2440 ● Dĺžka: 4,6 km ● Prevýšenie: 35 m
    Náročnosť/Určenie: MTB REKREA ● Povrch: asfalt, šotolina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu