Na ulici Obchodná začalo parkovať viac osobných áut. Obyvatelia vyzývajú mesto, aby zabezpečilo kontroly


Foto: Na ulici Obchodná začalo parkovať viac osobných áut. Obyvatelia vyzývajú mesto, aby zabezpečilo kontroly Foto: Odkaz pre starostu / Branislav Prokop

Intenzita cestnej dopravy na ulici Obchodná na žilinskom sídlisku Vlčince sa v posledných rokoch postupne zvyšuje. S pribúdajúcimi stavbami v tejto lokalite pribúda nielen dynamická ale aj statická doprava. Len nedávno bola ukončená výstavba nového bytového domu pri poliklinike ŽILPO, ďalší čoskoro vznikne vedľa budovy Europalace a pribudnúť má aj nová kancelárska budova.

Väčšina z nových stavieb rieši aj otázku parkovania, miesta si však treba kúpiť či prenajať. Bezplatné odstavné plochy sú ľuďom k dispozícii na kraji ciest či v nevyužívaných jazdných pruhoch. Počet áut na Obchodnej sa však v posledných mesiacoch zvýšil natoľko, že niektorí vodiči parkujú menej zodpovedne či miestami až nebezpečne.

„V mestskej časti Vlčince, kde na jednosmernej dvojpruhovej ceste ľavý pruh funguje ako parkovacie státie. To sa ešte ako tak dá akceptovať, ale autá nie len že nedodržiavajú vyhláškou stanovené min. vzdialenosti od parkovania v križovatkách, ale hlavne minimálne vzdialenosti od prechodov pre chodcov, čo je dosť nebezpečné,“ uviedol oznamovateľ v podnete na stránke odkazprestarostu.sk.

Podobná situácia nastáva aj o niekoľko sto metrov ďalej, v oblasti čerpacej stanice OMV. Vodiči tam svoje automobily často parkujú priamo v križovatkách a zákrutách, čím prispievajú k vzniku ďalších neprehľadných situácií a zvyšujú riziko vzniku dopravných nehôd.


Po komplikáciách so zlou viditeľnosťou v križovatkách následkom nepokosenej trávy ide o druhý závažný problém, ktorý ohrozuje motoristov aj cyklistov či chodcov. Oznamovateľ preto v podnete žiada samosprávu, aby zabezpečila lepšiu kontrolu parkovania v tejto lokalite.

Žilinská radnica nedávno vyriešila na ulici Sv. Cyrila a Metoda podnet s kamiónmi parkujúcimi pred mostom, ktorý sa nachádza na zjazde na Košickú ulicu. Úspešne sa podarilo zrealizovať aj mechanické zábrany zamedzujúce prejazdu osobných automobilov cez chodník a priechod pre chodcov a cyklistov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu