Zlodeji katalyzátorov poškodili ďalšie zaparkované auto, tentokrát vyčíňali na sídlisku Vlčince


Foto: Zlodeji katalyzátorov poškodili ďalšie zaparkované auto, tentokrát vyčíňali na sídlisku Vlčince

Problémy s krádežami katalyzátorov z osobných automobilov v Žiline neutíchajú. Zlodeji vyčíňajú nielen na sídlisku Hájik ale už aj na Vlčincoch. Počas nočných hodín poškodili ďalšie zaparkované vozidlo.

Obyvateľka ulice Trnavská si ráno našla na parkovisku nepojazdné auto značky Škoda Felicia. Páchatelia si so sebou odniesli diel, ktorý obsahuje vzácne kovy a zvyšnú časť výfukového potrubia nechali voľne ležať na zemi.

S podobnými prípadmi sa stretávajú aj ľudia na Hájiku, začiatkom mája zaevidovali dve ďalšie krádeže. Zlodeji sa najčastejšie zameriavajú na osobné vozidlá parkujúce v tmavých neosvetlených miestach, pod stromami či na okraji sídlisk.

Pri krádeži využívajú rôzne spôsoby, vďaka ktorým dokážu odpíliť celý výfuk a z miesta rýchlo odísť. Škody, ktoré takto spôsobujú, sa často pohybujú v stovkách eur a to aj pri starších autách. 

Krádeže katalyzátorov sú časté práve preto, že v ich keramickej vložke sa nachádzajú drahé kovy ako rhodium, platina a palladium. Predajom týchto kovov je možné získať väčší obnos peňazí a to aj pri pätnásťročnom modeli.


Obyvatelia sídlisk by mali zvýšiť pozornosť a v prípade, ak spozorujú vo svojom okolí pohyb neznámych podozrivých osôb, bezodkladne kontaktovať políciu. Od začiatku roka sa v Žiline objavilo viacero prípadov, kedy si dvaja neznámi muži obzerali zaparkované autá.

Na sídlisku Hájik zlodeji odcudzili zo zaparkovaného auta diskové kolesá, v širšom centre mesta malo dôjsť pred niekoľkými mesiacmi k vykradnutiu dodávky. Postupne od februára v priebehu niekoľkých týždňov spozorovali ľudia v rôznych častiach mesta pred svojim bydliskom podozrivé osobné vozidlá.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu