Na Martinských holiach núdzovo pristál paraglajdista, pri náraze si poranil obe nohy


Foto: Na Martinských holiach núdzovo pristál paraglajdista, pri náraze si poranil obe nohy Foto: Horská záchranná služba

V stredu 16. júna v popoludňajších hodinách sa na Martinských holiach zranil paraglajdista, ktorý núdzovo pristál na strome. Na pomoc mu boli vyslaní horskí záchranári, ktorí požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS).

Paraglajdista si pri núdzovom pristávaní zranil obidve dolné končatiny a zostal zavesený na strome tesne nad zemou. Pomoc si našťastie dokázal privolať aj sám.

„Horskí záchranári hneď po prijatí správy požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Posádka vrtuľníka vykonala rekognoskačný let slúžiaci na lokalizáciu spadnutého. Následne zobrali horského záchranára z Martinských holí a spoločne leteli na miesto,“ spresňuje Horská záchranná služba.

Vzhľadom na ťažko dostupné miesto, kde muž núdzovo pristál, bolo potrebné najskôr vysadiť za pomoci vrtuľníka záchranára horskej záchrannej služby a lekára leteckých záchranárov. Hneď po vysadení ošetrili 56-ročného Slováka a následne ho prepravili do oblasti dostupnej pre vyzdvihnutie vrtuľníkom.

Po prvotnom ošetrení bol zranený muž naložený na palubu vrtuľníka a letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba