V Žiline najčastejšie upratujú podchod pri stanici, Hájik a pešiu zónu. Niekedy nevydrží poriadok ani 24 hodín


Foto: V Žiline najčastejšie upratujú podchod pri stanici, Hájik a pešiu zónu. Niekedy nevydrží poriadok ani 24 hodín Foto: Facebook Peter Fiabáne

Zlepšiť čistotu verejného priestranstva ulíc v Žiline - to je cieľom nových mestských upratovacích čiat, ktoré sa budú starať o potreby mesta a jeho obyvateľov. Prvá takáto čata v žilinských uliciach funguje už niekoľko týždňov, o jej zriadení informoval primátor Peter Fiabáne:

„Zriadili sme mestské upratovacie čaty, ktoré sa budú starať o verejný priestor a budú reagovať na potreby mesta a jeho obyvateľov rýchlejšie a flexibilnejšie ako externí dodávatelia. Prvá päťčlenná čata už pôsobí v teréne a verím, že sa postupne pridajú ďalšie. Ak si teda náhodou všimnete, že mestské ulice sú o niečo čistejšie, poďakovanie si zaslúži táto pracovitá partia.“

Pracovníci servisu a údržby majú v náplni práce upratovanie, opravy či odvoz odpadkov. Od začiatku mesiaca mesto využíva na tieto činnosti aj ľudí vykonávajúcich verejnoprospešné práce. Ešte pred vypuknutím koronakrízy prispievalo k údržbe mesta niekoľko desiatok pracovníkov s takýmto zaradením: 


„V minulosti využívalo mesto na verejnoprospešné práce 70 ľudí, ktorí kvôli preventívnym opatreniam v súvislosti s koronavírusom nevykonávali od 1. januára do konca mája žiadne práce. Od 1. júna sa opätovne vykonávajú verejnoprospešné práce v meste Žilina, v počte 32 hodín na jednu osobu a mesiac. V tomto mesiaci doposiaľ nastúpilo na práce asi 55 percent oslovených pracovníkov a vykonávali práce na celom území mesta, podľa bydliska v určených mestských častiach,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Mesto Žilina plánuje zamestnať ešte jedného koordinátora, dvoch servisných robotníkov a piatich robotníkov, čím rozšíri počet upratovacích čiat. Akákoľvek frekvencia čistenia mesta nezabráni tomu, že vďaka malej časti nezodpovedných obyvateľov môžu byť ulice špinavé. A to aj na najčastejšie čistených miestach:

„Najviac upratovanými miestami v Žiline sú podchod pri železničnej stanici, sídlisko Hájik a centrálna pešia zóna, kde sa vykonáva upratovanie našimi pracovníkmi denne. Čistota mnohokrát nevydrží ani 24 hodín,“ potvrdil hovorca mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu