Žilinská univerzita v Žiline v tisícke najlepších rebríčku QS World University Rankings 2022


Foto: Žilinská univerzita v Žiline v tisícke najlepších rebríčku QS World University Rankings 2022 Foto: UNIZA

Historicky prvýkrát sa podarilo Žilinskej univerzite v Žiline umiestniť v rebríčku QS World University Rankings pre rok 2022 medzi najlepšími tisíc univerzitami sveta. V jednom z najprestížnejších rebríčkov svetových univerzít sa UNIZA umiestnila na zdieľanej 801. až 1000. pozícii. Na rovnakú pozíciu zaradili hodnotitelia aj Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave a Technickú univerzitu v Košiciach.

Do hodnotenia vstupovalo v tomto roku 1300 univerzít a pri vyhodnocovaní sa zohľadňovalo šesť kritérií s rôznymi váhami: reputácia výskumu (40 %), pomer počtu študentov na pedagóga (20 %), počet citácii Scopus na pracovníka (20 %), reputácia medzi zamestnávateľmi (10 %), pomer počtu zahraničných študentov (5 %), pomer počtu zahraničných pedagógov (5 %).

Lídrom zo slovenských univerzít sa stala Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, ktorej patrí zdieľané 601. až 650. miesto. Tesne za ňou skončila Univerzita Komenského v Bratislave (651.-700. miesto) a šiestou do rebríčka je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (1001-1200.miesto).


V samostatnom hodnotení univerzít rozvíjajúcich krajín Európy a strednej Ázie hodnotili 400 vzdelávacích inštitúcií, Žilinská univerzita v Žiline stúpla o štyri priečky na 161 miesto. Hodnotenie v rebríčku nám ponúka dôležité porovnanie s ostatnými univerzitami a zvyšuje prestíž UNIZA v medzinárodnom kontexte. Aj to je dôvod prečo sme sa zapojili,“ povedal prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., rektor UNIZA.

Až dve tretiny váhy pri vyhodnocovaní univerzít zohráva reputácia výskumu, čo značí o tom, že výskumná činnosť v Žiline je na vysokej úrovni. V októbri sme informovali že medzi finalistami ESET Science Award boli aj dvaja zástupcovia Žilinskej univerzity v Žiline, a to konkrétne prof. Ing. Jozef Gnap, PhD., vedúci Katedry cestnej a mestskej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov a Libor Trško, zaoberajúci sa materiálovým inžinierstvom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: UNIZA