Muža na Liptove usmrtil medveď, potvrdila pitva. Ide o vôbec prvý prípad na Slovensku


Foto: Muža na Liptove usmrtil medveď, potvrdila pitva. Ide o vôbec prvý prípad na Slovensku Foto: ilustračné - Zdeněk Macháček

Včera sme informovali o historicky prvom prípade usmrtenia človeka medveďom hnedým na území Slovenska, vykonaná pitva potvrdila predbežné závery obhliadajúceho lekára a 57-ročný muž zomrel na následky útoku medveďa. V okolí nálezu boli stopy po jedincovi a muž mal na tele poranenia zodpovedajúce útoku.

„Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobených útokom medveďa,“ potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Telo muža našli v pondelok 14. júna v doline Banskô v Liptovskej Lužnej, oblasť patrí do správy lesníkov z Liptovského Hrádku. Štátny podnik LESY SR v tejto súvislosti upozornil na premnoženost druhu a nutnosť zvýšiť kvóty lovu. 

„LESY SR lovili v poľovných revíroch, kde sú užívateľom, medveďa hnedého naposledy v roku 2018, kedy sa ulovilo 5 medveďov. V pôsobnosti Odštepného závodu Liptovský Hrádok bol lov medveďa hnedého uskutočnený naposledy v roku 2013, kedy sa ulovili 2 jedince. Povolenie k ich lovu v posledných rokoch nezodpovedalo požiadavkám LESOV SR, ktoré sa opierali o skutočné stavy tejto šelmy vo svojich poľovných revíroch, vychádzajúc z Programu starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody SR.“


Medveďov je viac

Pri Ministerstve životného prostredia SR funguje Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý aktuálne monitoruje jedinca v okolí Sučian. Medveď tu stihol poničiť majetok, najčastejšie kompostéry či elektroinštaláciu alebo ploty. Pred niekoľkými týždňami došlo k napadnutiu osoby medveďom na Šútove, a jedinca stretli počas túry aj Návštevníci v Malej Fatre.

Na historických maximách je aj početnosť nálezov stôp po najväčšej šelme, kedy dobrovoľníci cez monitoring zdokumentovali až 35 bodov, svedčiacich o prítomnosti medveďa. Na základe toho identifikovali odborníci vo výsledkoch posledného zimného monitoringu, že v Malej Fatre sa nachádza minimálne 20 samostatne sa pohybujúcich jedincov a ďalšie kusy s mláďatami:

„Celkovo sa podarilo zistiť minimálne 20 samostatne sa pohybujúcich jedincov a aj 7 vodiacich medvedíc s 1 mláďaťom, v 1 prípade bola medvedica s 2 vlaňajšími mláďatami (fyzicky videné, Jedľovina), v 1 prípade dokonca s 3 (taktiež fyzicky videné, Hoskora). Zaujímavosťou je, že medvede boli len v jednom prípade zistené v blízkosti poľovných zariadení – krmovísk. Dôvodom je zmena legislatívy, kde v 3. stupni ochrany (územie národného parku) sa vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody na kŕmenie kopytníkov dužinatým krmivom (repa, siláž a pod.), pričom takéto miesta s obľubou využívajú na kŕmenie aj medvede. Dôležitým ostáva zistenie, že medvede boli zistené takmer výlučne na území národného parku, v oblasti ochranného pásma (Žilinská kotlina, hraničiaca Kysucká a Oravská vrchovina) takmer úplne absentovali,“ informuje Správa NP Malá Fatra.

Výskyt medveďa hnedého podľa monitoringu Správy NP Malá Fatra. Zdroj: npmalafatra.sopsr.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu