Pri celulózke dochádzka ku križovaniu chodníku pre peších a cyklochodníku, zvýšte opatrnosť


Foto: Pri celulózke dochádzka ku križovaniu chodníku pre peších a cyklochodníku, zvýšte opatrnosť Foto: Odkazprestarotstu

Úsek cyklotrasy smerom z Vlčiniec ku celulózke využíva časť cyklistov na presun k Vodnému dielu Žilina alebo do mesta, cyklochochodník sa nachádza vedľa chodníku pre chodcov. Už priamo pri celulózke dochádza ku kríženiu jednotlivých ciest, čo je rizikovým miestom pre vznik kolíznych situácií.

Na rôzne vyznačené dopravné značenie upozornil cez portál odkazprestarostu.sk obyvateľ Roman: „Je potrebné vyriešiť situáciu súvisiacu s kolíziou chodcov a cyklistov v priestore križovania sa jednotlivých smerovaní, na premostení pri zjazde na Košickú ulicu.“

Cestičky sa križujú viackrát a zmena značenia neovplyvní križovanie. Napríklad cyklista idúci z Vlčiniec smerom na celulózku dokáže pohodlne odbočiť po svojej trati bez toho, aby musel križovať chodník pre peších. Rovnako chodec idúci v ktoromkoľvek smere dokáže prejsť zo schodov alebo vyhradeného úseku so zákrutou na správnu stranu.

Problém s krížením nastáva v prípade, že cyklista sa potrebuje presunúť pri jazde z Vlčiniec v smere do mesta. Vtedy musí križovať chodník pre peších, ktorý v úseku pri schodoch končí v smere do mesta. Situácia je zachytená na fotografii nižšie.


Riešením situácie je opatrnosť a uvedomovenie si správania ako chodcov, tak aj cyklistov. Tí musia predovšetkým využívať správnu časť komunikácie, určenú pre nich a pri križovaní sa presvedčiť, že tak môžu bezpečne učiniť. V praxi niekedy dochádza k situáciám, kedy cyklisti aj chodci využívajú nesprávnu stranu komunikácie. 

Viete o iných takýchto konfliktných miestach v Žiline? Dajte nám vedieť do správ a my upozorníme aj ostatných. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu