Žilinská župa odmieta návrh reformy nemocníc, obáva sa zatvárania oddelení v Kubíne a Mikuláši


Foto: Žilinská župa odmieta návrh reformy nemocníc, obáva sa zatvárania oddelení v Kubíne a Mikuláši

Pripravovanú reformu nemocníc z dielne rezortu zdravotníctva zatiaľ verejnosť nepozná, minulý týždeň boli zverejnené náznaky toho, ako by mohla nová stratifikácia vyzerať. Žilinský samosprávny kraj zareagoval na predbežné informácie a údajné preradenie župných nemocníc v Dolnom Kubíne Liptovskom Mikuláši na komunitnú úroveň nepovažuje za dobrý krok. Podľa zverejnenej reakcie Žilinskej župy by zmena priniesla zatvorenie viacerých oddelení.

Vedenie samosprávy a odbor zdravotníctva zostali podľa vlastných slov zaskočení informáciami. O zámere optimalizovať sieť nemocníc boli na konci mája informovaní zo strany ministerstva, počas stretnutia nezazneli konkrétne plány, ale len všeobecné náznaky reformy, forma a jej ciele. Pracovníkom župy chýbali detailné analytické dáta a napríklad konkrétne mapy:

„Zámer predefinovať župné nemocnice na stretnutí neodznel a v danej chvíli neboli poskytnuté žiadne priame informácie, analýzy, dáta ani prediktívne či konkrétne modely,“ potvrdila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková, ktorá na stretnutí zastupovala aj združenie samosprávnych krajov SK8.   

V prípade, že by skutočne došlo k preradeniu dvoch vyššie spomenutých nemocníc na komunitnú úroveň, župa sa plánuje brániť. Zdravotnícke zariadenia predstavujú spádovú oblasť pre približne dvestotisíc obyvateľov a zároveň ide o turistické oblasti, nemocnice tak poskytujú zdravotnú starostlivosť aj turistom. Len na Liptove ich ročne býva až 750-tisíc.

Do nemocníc po prebratí investovali desiatky miliónov 

Žilinská župa prebrala zdravotnícke zariadenia s výrazným modernizačným dlhom a od roku 2003 investovala viac než 60 miliónov eur do rekonštrukcií budov, modernizácie oddelení a prístrojového vybavenia. Dotknuté nemocnice patria medzi tie, ktoré vďaka rozsiahlym investíciám spĺňajú náročné kritériá a ponúkajú špecializovanú starostlivosť.


V Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégeho v Dolnom Kubíne vzniklo špičkové mamocentrum, Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši poskytuje starostlivosť v novovybudovanej očnej klinike a tamojšie rekonštruované neurologické oddelenie získalo dokonca Medzinárodné ocenenie ESO Angels Award za liečbu cievnej mozgovej príhody.

Dve dotknuté zariadenia nemajú zlé hodnotenie ani podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), v kategórii „všeobecná nemocnica“ obsadili 6. a 17. miesto z 33 sledovaných nemocníc na Slovensku.

„Čo je však najdôležitejšie, nemocnice dlhý čas hospodária vyrovnane, sú teda v zelených číslach, čo je na Slovensku skôr ojedinelým fenoménom. Práve preto je pre nás nepochopiteľné, na základe akých parametrov stanovilo MZ SR nemocnice na zmenu ich zaradenia,“ tvrdí predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. V skutočnosti boli ešte v roku 2017 župné nemocnice v strate, o rok neskôr sa im podarilo vykázať kladný hospodársky výsledok najmä vďaka oddlženiu.

Obe nemocnice boli len pred pár rokmi zaradené do pevnej siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme 1. typu. Už tento krok podľa krajskej samosprávy jasne poukázal na ich etablované a dôležité postavenie nielen vo svojich regiónoch, ale i z národného hľadiska.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu