V okrese Žilina čaká na vakcínu Sputnik V len 537 ľudí, záujem je nízky


Foto: V okrese Žilina čaká na vakcínu Sputnik V len 537 ľudí, záujem je nízky Foto: ilustračné - twitter

K včerajšiemu dňu čakalo v okrese Žilina v oficiálnej čakárni na podanie vakcíny ruskej výroby Sputnik V len 537 ľudí, prvú dávku dostalo 175 ďalších obyvateľov. Tí zároveň čakajú na druhú dávku. Vyplýva to z dát, ktoré pravidelne zverejňuje Národné centrum zdravotníckych informácií pri Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky.

Slabý dopyt po ruskej adenovírusovej vakcíne potvrdzuje trend na celom Slovensku, záujem o očkovanie látkou z dielne ruských vedcov má len necelých osemtisíc ľudí. Súčasný minister financií pritom ešte ako premiér dojednal dodávku takmer dvoch miliónov vakcín Sputnik V.

Dnes sa na Slovensku nachádzajú vakcíny pre zaočkovanie približne stotisíc obyvateľov, časti z nich už v polovici júna skončí expirácia a hrozí, že prepadnú. Rezort zdravotníctva zatiaľ neprezradil, ako naloží s očkovacími látkami tesne pred uplynutím dátumu.

Nákup dvestotisíc kusov očkovacích látok stál štátny rozpočet 1,6 milióna eur. Pri nízkom záujme je pozoruhodné aj to, že reálne čísla nekorešpondujú ani s výsledkami nášho čitateľského prieskumu, realizovaného v máji 2021. Vtedy sme sa pýtali čitateľov Žilinak.sk, ktorou vakcínou by sa radi zaočkovali a odpoveď nám poskytlo vyše desaťtisíc z nich.


Reálny záujem je nižší ako virtuálne zdanie

Takmer polovica preferuje mRNA vakcínu od Pfizer/BioNTech, druhý v poradí skončil práve Sputnik V. s viac ako tritisíc hlasmi. Za ruskú vakcínu tak s najväčšou pravdepodobnosťou hlasovali aj ľudia, ktorí odmietajú akékoľvek očkovanie a spojili ju so širším geopolitickým kontextom.

V čakárni v okrese Žilina sa nachádza 3 595 ľudí čakajúcich na prvú dávku očkovacej látky výrobvcov Pfizer alebo Moderna, ďalších 12 291 čaká na druhú dávku. Na adenovírusovú vakcínu Astra Zeneca, ktorá sa podáva už len v druhej dávke, čaká v žilinskom okrese 8 168 ľudí.

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V spustili v 1. júna, Žilina patrí medzi sedem miest, v ktorých sa pôvodne spustila vakcinácia. Predbežné informácie hovorili o záujme na úrovni približne 80 tisíc ľudí. Slovensko má aktuálne 1,88 milióna obyvateľov zaočkovaných aspoň prvou dávkou, druhú dávku dostalo 1,13 milióna ľudí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu