Amatérsky astronóm Roman Osika zachytil dnešné čiastočné zatmenie Slnka na snímkach pomocou ďalekohľadu


Foto: Amatérsky astronóm Roman Osika zachytil dnešné čiastočné zatmenie Slnka na snímkach pomocou ďalekohľadu
Galéria: 2 fotky

Na území Slovenska bolo dnes napoludnie možné pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Toto netradičné vesmírne divadlo spôsobil Mesiac, ktorý sa dostal do jednej línie so Zemou a Slnkom. V oblasti Žiliny sme mohli vidieť začiatok úkazu v čase od 11:56 hod. a jeho maximum nastalo o 12:47 hod., kedy bolo prekrytých približne 11% slnečného disku.

Mesiac bol pomerne ďaleko od Zeme a jeho zdanlivý priemer na oblohe bol menší ako priemer Slnka, preto ani počas najväčšej fázy zatmenia nezakryl celý slnečný kotúč. Podobný výnimočný moment sa nám naskytne aj na budúci rok, vtedy dôjde k prekrytiu takmer polovice Slnka.

Počas dnešného zatmenia bol Mesiac vzdialený od Zeme 398 490 kilometrov, Zem sa nachádzala vo vzdialenosti od Slnka 151 883 000 kilometrov.

Priebeh zatmenia si nenechal ujsť ani Roman Osika z Tepličky nad Váhom, o ktorom sa môžete dočítať viac v našom článku. Ako správny amatérsky astronóm si dôkladne pripravil svoju techniku a prekrytie Slnka Mesiacom detailne zachytil na niekoľkých snímkach.


„Fotografie boli fotografované v Tepličke nad Váhom a bol použitý astronomický ďalekohľad s priemerom šošovky 8 cm a kamerou ASI 290 MC. Na zoslabenie intenzívneho slnečného žiarenia bol použitý  Herschelov hranol a filter 540 nm,“ spresnil Roman Osika.

Ďalšie najbližšie vesmírne divadlo sa odohrá už na budúci rok 25. októbra 2022 a Slnko pri ňom bude z Česka i Slovenska prekryté až na 45 percent. Najbližšie úplné zatmenie Slnka pozorovateľné u nás nastane 7. októbra 2135.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu