Žilinský kraj vylepšia dve stovky dobrovoľníkov, pomôžu knižnici aj Hričovskému hradu


Foto: Žilinský kraj vylepšia dve stovky dobrovoľníkov, pomôžu knižnici aj Hričovskému hradu Foto: Martina Mičúchová

V piatok 11. júna využije viac ako 200 dobrovoľníkov v Žiline a okolí svoj čas na to, aby zlepšili a skrášlili krajinu. Zapoja sa do ďalšieho ročníka podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis a na celom Slovensku vďaka nemu pomáhajú tisícky dobrovoľníkov.

Naše Mesto je podujatie, na ktorom vymenia dobrovoľníci a dobrovoľníčky z viac ako stovky firiem svoje kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, parky či dokonca hrady a odpracujú tento deň v prospech druhých a okolia, v ktorom žijú.

„Cieľom je celkovo zlepšovať prostredie, v ktorom školy, škôlky, neziskové organizácie či centrá voľného času pôsobia, keďže im za bežných okolností často nezostávajú financie a chýbajú ľudia,“ vysvetľuje zámer podujatia Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Účastníci podujatia využili možnosť zapojiť sa do viac ako 320 aktivít po celom Slovensku. Na starosti majú maľovanie plotov, opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov alebo čistenie prírody od odpadkov a ďalšie aktivity na spríjemnenie života v mestách. 

Pomôžu knižnici aj Hričovskému hradu

V Žiline a okolí sa firemní dobrovoľníci zapoja do viacerých aktivít. Podporia napríklad Krajskú knižnicu v Žiline, kde priložia ruku k dielu pri veľkom upratovaní literárneho parčíka. Park v súčasnosti slúži ako letná čitáreň, detské ihrisko a miesto pre workshopy, verejnosť preto uvíta jeho revitalizáciu.


Pomoci sa dočkajú i pamiatky. 25 dobrovoľníkov vezme do ruky krompáče, sekery či lopaty a pomôže s kopaním a rezaním provizórnych schodov na Hričovský hrad. V iných kútoch kraja sa budú dobrovoľníci podieľať zase na obnove Lietavského hradu a Starého hradu.

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Aktuálne sa doň zapája takmer 5 600 dobrovoľníkov zo 132 firiem a inštitúcií na rôznych miestach po Slovensku. Pomôžu tak dokopy 171 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.

Tento rok oslavuje podujatie okrúhle pätnáste výročie. Pred pandémiou ochorenia COVID-19 sa na Našom Meste zúčastňovalo ročne viac ako 10-tisíc ľudí. V súčasnosti sú počty účastníkov z bezpečnostných dôvodov nižšie.

„Kladieme mimoriadny dôraz na zdravie. Obmedzili sme preto počty dobrovoľníkov, aby na jednej aktivite pracovali len ľudia z jednej firmy. Dbáme tak na to, aby sa rôzne skupiny navzájom nestretávali,“ vysvetlil CEO Nadácie Pontis Michal Kišša.

Nadšených ľudí s chuťou pomáhať bude možné stretnúť v 44 slovenských mestách v príznačných bielych tričkách s nápisom „Mám srdce na správnom MESTE“.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Nadácia Pontis