V Malej Fatre uzatvorili turistický chodník na Boboty až do polovice augusta


Foto: V Malej Fatre uzatvorili turistický chodník na Boboty až do polovice augusta Foto: Foto: M. Kalaš

V rozbehnutej turistickej sezóne informuje Správa Národného parku Malá Fatra návštevníkov o tom, že turistický chodník na zelenej značke smerom na Boboty musela v úseku Tiesňavy – Vrchpodžiar uzavrieť. Zákaz využitia turistického chodníka platí od nedele 6. júna a potrvá až do 15. augusta 2021.

Dôvodom je ochrana orla: „Uvedené odôvodňujeme zahniezdením chráneného druhu – orla skalného (Aquila chrysaetos) v oblasti Bobôt. Pohyb turistov po chodníku môže mať významný negatívny vplyv na jeho úspešné vyhniezdenie,“ informujú správcovia obľúbeného národného parku.

Zároveň žiadajú návštevníkov o rešpektovanie tohto obmedzenia v záujme ochrany prírody parku, pričom v súlade s uvedeným ustanovením bolo na Okresnom úrade v Žiline vydané rozhodnutie. V prípade nedodržania obmedzenia hrozí porušovateľom trest v zmysle priestupku podľa zákona.



Uzavretý turistický chodník je vyznačený červenou farbou. Zdroj: NP Malá Fatra

Až do utorka 15. júna platí každoročná sezónna uzávera troch turistických chodníkov Malej Fatry, medzi ktorými sú obe trasy na Veľký Rozsutec. Aj v tomto prípade dôvodom ochrana živočíchov, ktoré majú v národnom parku svoj domov.

V zmysle návštevného poriadku sa z dôvodu ochrany prírody uzatvárajú nasledovné chodníky:
Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

„Uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu. Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku vyše 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať,“ doplnili k uzávere ochranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra