Žilinská pôrodnica eviduje ďalší rekordný mesiac, v máji sa narodilo až 174 detí


Foto: Žilinská pôrodnica eviduje ďalší rekordný mesiac, v máji sa narodilo až 174 detí Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Pôrodnica vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline eviduje za uplynulý mesiac máj rekordne vysoký počet narodených detí. Na svet prišlo až 174 novorodencov, pre nemocnicu je to za posledných viac než päť rokov druhý najsilnejší mesiac. O šesť bábätiek viac sa v mesačnom porovnaní narodilo len v júli minulého roka.

Začiatok roka 2021 sa v pôrodnici FNsP Žilina rozbiehal pomalšie, intenzita počtu prichádzajúcich rodičiek sa však postupne začala zvyšovať a oddelenie hlási takmer plný stav aj v prvých júnových dňoch.

„Tešíme sa, že sa opäť rodí viac bábätiek a že si maminky vyberajú práve našu pôrodnicu. Zrealizovali sme mnoho zmien, zlepšení a modernizácií, vďaka ktorým cítime veľmi silnú pozitívnu spätnú väzbu a najmä spokojnosť žien, čo je naším prvoradým cieľom,“ priblížil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice Martin Sudek.

Podľa slov primára tento rok zdravotníci profesionálne odviedli už takmer 800 pôrodov, v niektoré dni sa za 24 hodín narodilo aj desať novorodencov. V sobotu 5. júna to bolo až 11 detí, čo znamená, že na svet prišlo jedno bábätko približne každé dve hodiny. Pre personál to predstavuje náročnejšiu službu, v rámci ktorej ale naplno pracuje celý tím, aby zabezpečil kvalitnú starostlivosť o rodičku i dieťa.



V žilinskej pôrodnici si prevahu každoročne udržiavajú chlapci, zmenu nepriniesli ani prvé tohtoročné mesiace. Ako informovala primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková, z 807 doposiaľ narodených detí je dievčat menej ako polovica. Dvojičky privítali v nemocnici celkom deväťkrát.

„Veľký dôraz u nás kladieme tiež na správny začiatok, pomoc a podporu pri dojčení. Samozrejmosťou je prvé priloženie hneď po pôrode, kontakt koža na kožu, všetky izby máme typu rooming-in, čiže mamičky sú hospitalizované spolu s novorodeniatkami,“ zdôraznila K. Jackuliaková s tým, že pokiaľ sa nevyskytnú žiadne problémy, prepustenie z nemocnice domov môže prebehnúť už na tretí či štvrtý deň.

Na základe zlepšenia epidemiologickej situácie FNsP Žilina zároveň opätovne otvorila kurzy predpôrodnej prípravy pre budúce mamičky. Nový koncept je prispôsobený reálnym potrebám rodičiek s cieľom eliminovať strach z pôrodu, dopredu ich pripraviť na všetko, čo ich čaká a zároveň naučiť aktívne využívať cviky zamerané na chrbticu, priamy brušný lis či svaly panvy zohrávajúce dôležitú úlohu pri pôrode a následnom zotavení.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline