Vernú kópiu automobilu Súľov v životnej veľkosti predstavia verejnosti v sobotu. Symbolicky sa vráti do Bytče.


Foto: Vernú kópiu automobilu Súľov v životnej veľkosti predstavia verejnosti v sobotu. Symbolicky sa vráti do Bytče. Foto: PMZA

V apríli sme informovali, že sa rukami a hlavou Zdeňka Kříže z Jindřichovho Hradce podarilo vyrobiť vernú kópiu modelu Súľov, ktorý mala vyrábať továreň rovnomennej značky v továrni Bytča-Hrabové. Plány na výrobu prekazili komunisti, prenasledujúci autora pôvodného vozidla a továrnika Emila Bojdu.

Už v sobotu 12. júna bude verejnosti model v životnej veľkosti predstavený verejnosti. „Model auta Súľov je v skutočnej veľkosti, teda v mierke 1:1 a je vyrobený zo sklolaminátu s čalúneným interiérom. Model nemá motor, keďže sa jedná o múzejný exponát pre potrebu Budatínskeho múzea, ktoré výrobu modelu aj zafinancovalo. Auto bude umiestnené v expozícii Múzea dopravy na železničnej stanici v Rajeckých Tepliciach,“ informoval v apríli Jozef Janiš, ktorý je autorom ideového zámeru a odborným garantom projektu vytvorenia vernej kópie.

Nápad vznikol v roku 2019, realizáciu projektu mal na starosti historik dopravy Mgr. Peter Šimko, PhD. z Považského múzea. Automobil sa aktuálne nachádza v Sobášnom paláci v Bytči, kde bude predstavený verejnosti a následne prevezený do Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach, kde sa stane súčasťou stálej expozície.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu