Vo štvrtok 10. júna nastane čiastočné zatmenie Slnka, pozorovať je možné z hvezdární v Žiline a na Kysuciach


Foto: Vo štvrtok 10. júna nastane čiastočné zatmenie Slnka, pozorovať je možné z hvezdární v Žiline a na Kysuciach Foto: Žilinský samosprávny kraj

Vo štvrtok 10. júna 2021 okolo poludnia sa naskytne možnosť pozorovať zo Slovenska netradičné vesmírne divadlo. Slnko, Mesiac a Zem sa dostanú do jednej línie, vďaka čomu uvidíme zatmenie Slnka.

Mesiac bude pomerne ďaleko od Zeme a jeho zdanlivý priemer na oblohe bude menší ako priemer Slnka, preto ani počas najväčšej fázy zatmenia nezakryje celý slnečný kotúč.

„Takéto zatmenie Slnka nazývame prstencovým. Prstencová fáza zatmenia bude viditeľná v časti Ruska, v Grónsku a na severe Kanady. Z nášho územia bude toto zatmenie viditeľné len ako čiastočné,“ spresnila Kristína Vlčková z Krajskej hvezdárne v Žiline.

V oblasti Žiliny môžeme pozorovať začiatok úkazu v čase od 11:56 hod. stredoeurópskeho letného času (SELČ), kedy sa silueta Mesiaca vo fáze novu „zahryzne“ do slnečného disku z horného pravého okraja. Maximum uvidíme o 12:47 hod., kedy bude Mesiac zakrývať takmer 13% slnečného disku a koniec úkazu nastane o 13:37 hod. LSEČ. 

„Zatmenie je možné pozorovať individuálne alebo navštíviť niektorú z hvezdární. Krajská hvezdáreň v Žiline organizuje pozorovania tohto úkazu na svojich pracoviskách v Pozorovateľni na Malom Diele v  Žiline a v Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste v čase od 12.00 do 13.40 LSEČ,“ informuje K. Vlčková.


Pozorovania sa uskutočnia iba v prípade priaznivého počasia a v súlade s aktuálnymi protiepidemiologickými opatreniami, (nájdete ich na stránke www.astrokysuce.sk).

Ak sa rozhodnete pre individuálne pozorovanie, je potrebné dbať predovšetkým na bezpečnosť. Nezakrytá časť Slnka bude dosť intenzívnym zdrojom svetla a bez použitia vhodných filtrov hrozí pri priamom pozorovaní trvalé poškodenie zraku!

Odporúča sa preto použiť špeciálne okuliare pre pozorovanie zatmenia, fóliu Baader AstroSolar, prípadne zváračský filter stupňa 13 a vyššieho. Obyčajné slnečné okuliare nie sú postačujúce. Taktiež sa neodporúča pozorovať Slnko priamo ďalekohľadom!

Predchádzajúce čiastočné zatmenie Slnka na našom území sme pozorovali 20. marca 2015. Ďalšie bude pozorovateľné v októbri 2022 a potom až v marci 2025. Najbližšie úplné zatmenie Slnka pozorovateľné u nás nastane 7. októbra 2135.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj