Dotované cyklobusy spúšťa Žilinský samosprávny kraj aj tento rok. Už v sobotu opäť do všetkých regiónov


Foto: Dotované cyklobusy spúšťa Žilinský samosprávny kraj aj tento rok. Už v sobotu opäť do všetkých regiónov Foto: ŽSK

Už od soboty 5. júna budú cyklotrasy na Kysuciach, Orave, Liptove i Turci prístupnejšie pre širšiu cyklistickú verejnosť vďaka projektu cyklobusov, ktorý opäť tento rok pripravila Žilinská župa v spolupráci so zazmluvnenými autobusovými dopravcami. V Žilinskom samosprávnom kraji sa nachádza takmer jedna pätina slovenských cyklotrás.

K atraktívnym destináciám sa aj tento rok cyklisti dostanú autobusmi upravenými na pohodlný transport bicyklov.  Projekt cyklobusov Žilinská župa pilotne spustila v roku 2015 v SAD Žilina, v spoločnosti ARRIVA Liorbus, a.s. na ORAVE premávajú špeciálne vybavené autobusy od roku 2019 a na Liptove od roku 2020. Popularita cyklobusov neustále rastie a získala si v cyklistickej obci svojich verných priaznivcov.

Pandémia uštedrila cestovnému ruchu vo všeobecnosti ťažkú ranu. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa mnohí ľudia rozhodnú stráviť svoj voľný čas na Slovensku a o to viac je potrebné ponúknuť im kvalitné cyklodopravné služby do každého regiónu,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Jazdiť budú celé leto

Medzi obľúbené destinácie minulých cyklistických sezón patrila tradične Bystrická magistrála na Kysuciach, ku ktorej vyrážajú cyklobusy najdlhšie. Ani rok 2021 nebude výnimkou. Župa cyklobusovú sezónu zaháji už začiatkom júna. Spoje zo Žiliny do Novej Bystrice, Turčianskych Teplíc a Terchovej budú premávať v sobotu, nedeľu a vo sviatok od 5. júna do 26. septembra 2021.


Počas veľkých školských prázdnin, teda v čase od 2. júla do 27. augusta, budú jazdiť cyklobusy aj v piatok. Už tretiu sezónu budú jazdiť cyklobusy aj do regiónu Oravy. Premávať budú od 5. júna až do 15. septembra 2021 trikrát denne počas víkendov a cez letné prázdniny denne, a to na linke z Nižnej do Zverovky.  Na Liptove rovnako od 5. júna budú jazdiť víkendové cyklobusy z Liptovského Mikuláša do Važca a cez letné prázdniny aj do Liptovského Jána a z Liptovského Hrádku do Východnej.

Autobusy sú vybavené špeciálnym prívesom s kapacitou 24 bicyklov alebo s nosičom na 6 bicyklov. Župa, ktorú projekt cyklobusov od jeho zavedenia financuje, prepravné za bicykle oproti minulému roku nezvýšila, ostáva na úrovni 0,50 Eur, ktoré treba uhradiť k cene štandardného cestovného lístka.

Cestujúci si lístok môže rezervovať vopred. Detailné informácie o linkách, ktoré budú vybavené na transport bicyklov, ako aj o ich jednotlivých zastávkach, nájdu fanúšikovia cyklistiky na webových sídlach župy i dopravcov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK