Vedci vytierali priestory vlakov vrátane rýchlikov cez Žilinu, koronavírus na vzorkách neobjavili


Foto: Vedci vytierali priestory vlakov vrátane rýchlikov cez Žilinu, koronavírus na vzorkách neobjavili Foto: ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes informovala o tom, že spolu s vedcami zo Slovenskej akadémie vied (SAV) na prelome mesiacov apríl a máj realizovali mikrobiálne stery v priestoroch vagónov, v odpočinkových miestach alebo na pokladniciach. Účelom bolo odobrať vzorku a analyzovať ju na prítomnosť koronavírusu. Výtery sa týkali regionálnych spojov aj dvoch rýchlikov na trase Bratislava - Žilina - Košice.

Ako dnes informovali, v ani jednom zo 187 prípadov sa prítomnosť SARS-CoV-2 RNA nepotvrdila. „Celkovo bolo analyzovaných 187 vzoriek. Tie boli počas transportu udržiavané v cestovných chladničkách a prevoz vzoriek do Biotechnologických laboratórií BMC SAV bol zabezpečený tak, aby mohli byť analyzované do 24 hodín po odbere. Vzorky boli skúmané na prítomnosť RNA a antigénov vírusu spôsobujúceho COVID-19. Pre izoláciu vírusovej RNA a na jej detekciu metódou RT-PCR boli použité štandardné validované metódy používané pre diagnostiku SARS-CoV-2 podľa aktuálnych Štandardných operačných postupov (SOP) Biotechnologických laboratórií BMC SAV,“ informuje národný dopravca.

Podľa železníc k výsledkom výskumu s negatívnymi všetkým vzorkami prispieva aj dezinfekcia ozónom a dvakrát týždenne polymérovou metódou. Tá má účinnosť 6 až 7 dní. Počet cestujúcich v uplynulých 14 mesiacoch dramaticky klesol, no posledný mesiac sa postupne vracia do normálu.

„Spúšťame medzinárodné spoje, vrátane dovolenkového autovlaku do Splitu či obľúbených IC vlakov.Ak by sa nový vírus našiel vo zvýšenej miere, neviem, čo viac by sme mohli pre bezpečnosť cestujúcich ešte spraviť. To, že sa vysoko citlivou PCR metódou prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 nepotvrdila, vypovedá o zodpovednosti našich zamestnancov i cestujúcich a tiež o precíznom čistení a dezinfekcii priestorov,“ doplnil Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.


Dezifenckia rúk je stále dobrou ochranou

Štandardne sa denne čistia vozne, sanita a dotykové plochy vo vlaku prostriedkami na báze etanolu a chlóru, od vypuknutia pandémie sa po každom prevádzkovom čistení vykonáva dezinfekcia dotykových plôch – kľučky, držadlá alebo stolíky. Denne sa kontroluje klimatizácia, mesačne, resp. dvojmesačne a ročne podľa typu vymieňajú filtre. Minimálne raz za 24 hodín sa vykonáva prevádzkové čistenie osobných vozňov: vyprázdnenie nádob na odpadky, umývanie podlahy, umyvárne a WC, vyprášenie rohoží, vysávanie kobercov, čistenie sedadiel a operadiel, políc, stolíkov.

„To, že sme v nazbieraných vzorkách neidentifikovali vírus, neznamená, že vo vlaku nikdy necestoval infikovaný človek. My sme však potvrdili, že na nami testovaných miestach, ako sú sedačky, koše, často využívané tlačidlá, madlá a kľučky, vírus nezostal. Milo ma to prekvapilo a je to jednoznačne vynikajúca správa, pretože použitou metódou sme schopní identifikovať aj zvyšky už neinfekčného vírusu. Samozrejme, rúška, v ideálnom prípade respirátory, výrazne znižujú možnosť infekcie z kvapôčok, ak sme sa dostali do blízkosti niekoho, kto je nositeľom vírusu. Stále tiež platí, že by sme si mali pravidelne a možno o niečo častejšie ako pred pandémiou umývať či dezinfikovať ruky, najmä pred jedlom a pitím. Už obyčajné mydlo je 100 % ochranou a výborné sú tiež dezinfekčné gély. Za mňa výsledok testovania odzrkadlil úspešnú snahu ZSSK zabezpečiť zodpovedné čistenie a dezinfekciu priestorov vlakov,“ dodal RNDr. Vladimír Zelník, CSc., vedúci Biotechnologických laboratórií BMC SAV.

Odber biologického materiálu zo stolíka. Zdroj: ZSSK

Vo vlakoch ZSSK platia všetky opatrenia, ktoré boli zavedené už na začiatku pandémie, t. j. povinnosť mať prekryté dýchacie cesty – cestujúcim vo vlakoch, ktoré prechádzajú z lepších (zelená, žltá, oranžová) cez horšie okresy (ružová farba a horšie), sa odporúča v záujme ochrany ich zdravia mať na tvári nasadený respirátor počas celej dĺžky cesty. Respirátor si možno zložiť na nevyhnutne potrebný čas počas jedenia a pitia. Je dobre, ak majú cestujúci so sebou dezinfekciu a používajú ju.

Povinnosť prekrytia dýchacích ciest platí aj pri kúpe cestovných dokladov v pokladniciach, pričom sa odporúča využívať bezkontaktnú platbu kartou. Vlakvedúci vo vlakoch nekontrolujú testy ani potvrdenia o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Pre vnútroštátne cesty dnes takéto dokumenty ani nie sú potrebné. Cesty do zahraničia sa riadia aktuálnymi predpismi tej-ktorej krajiny. Opäť však platí, že kontrolu týchto predpisov nevykonávajú zamestnanci ZSSK, ale iné zodpovedné a poverené inštitúcie (zväčša polícia).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZSSK