V areáli žilinskej nemocnice pristál roj včiel, nový domov nájdu na Farme Žirafa pri športovej hale


Foto: V areáli žilinskej nemocnice pristál roj včiel, nový domov nájdu na Farme Žirafa pri športovej hale Foto: FNsP Žilina, Karol Čepec

Počas dnešného dňa zasahovali v areáli žilinskej nemocnice hasiči. Nešlo však o žiadny požiar ani dopravnú nehodu, v korunách stromov sa usadila včelia rodina. Roj včiel spozorovali oproti pavilónu chirurgie, vedenie fakultnej nemocnice preto kontaktovalo hasičov a včelára.

Pomocou hasičskej vysokozdvižnej plošiny sa podarilo dostať do ich tesnej blízkosti a presunúť do úľa. Následne boli presťahované do nového domova na Farme Žirafa pri športovej hale na Bôriku.

Rojenie je prirodzená cesta rozmnožovania včelstiev. Po vyliahnutí mladej kráľovnej vyletí stará matka z úľa, pričom ju nasleduje časť včiel aj so zásobami. Matka si zvyčajne sadne niekde na strom a poletujúci mrak včiel sa usadí okolo nej. Takto usadený roj môže vydržať na strome aj pár dní, kým nenájdu nový domov.

V aktuálnom období, počas teplých júnových dní, môže dochádzať k ďalším podobným javom. V takomto prípade nehrozí ľuďom bezprostredné nebezpečenstvo, včely totiž nemajú dôvod útočiť. Najvhodnejším riešením je kontaktovanie včelára, ktorý ich príde vyzdvihnúť.


„Roj takto vyčkáva, kým sa vrátia prieskumníčky z obhliadky, či niekde nový domov nenašli. Netreba panikáriť, ale do mobilu číslo 0910 909 268 vyťukať a prídem po ne. V rámci akcie „Nové bývanie“ ich nasťahujeme ku kolegyniam pri Športovej hale na Bôriku. Tam ich potom môžete prísť pozrieť, ako sa im bude na novom pôsobisku dariť,“ uviedol na sociálnej sieti Karol Čepec, ktorý dnes včely presunul.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa ospravedlňuje pacientom a návštevníkom za dočasné obmedzenie premávky okolo pavilónu chirurgie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline