Obyvatelia nájomných bytov v Žiline si musia strážiť žiadosť o opakované uzatvorenie zmluvy


Foto: Obyvatelia nájomných bytov v Žiline si musia strážiť žiadosť o opakované uzatvorenie zmluvy Foto: Jonathan Petersson/Pexels

Pred dvoma týždňami vstúpilo do platnosti nové Všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina s označením 5/2021, ktoré určuje pravidlá prideľovania nájomných bytov pre sociálne účely vo vlastníctve mesta Žilina. Jednou z najvýraznejších zmien je, že už nie je možné uzatvoriť nájom na dobu neurčitú. Týmto chceli riešiť poslanci a mesto situácie, kedy nebolo možné pružne reagovať na zmeny situácie nájomcu a vysťahovať ho v prípadoch nesplnenia niektorej z podmienok na sociálne bývanie.

Žilinské zastupiteľstvo riešilo prípad bytu na Vlčincoch o rozmeroch 65 metrov štvorcových, za ktorý platí podnikateľ George Trabelssie sumu približne 118 eur mesačne, teda výrazne menej ako je tržné nájomné. Zmluvu podľa vtedy platných pravidiel podpisoval ešte exprimátor Ján Slota v roku 1993 a platí na dobu neurčitú, pričom podnikateľ neporušuje ustanovenia uzatvorenej zmluvy. Mesto ho preto podľa slov primátora nevie vysťahovať:

„Dnes máme veci nastavené tak, že sa to nemôže udiať. Tá nehoráznosť, že p. Trabelssie vlastní tento byt, my sme to nespôsobili. Dnes pán Trabelssie neporušuje nájomnú zmluvu, platí nájomné, nerobí tam s prepáčením bordel a jednoducho nemáme mu ho ako zobrať,“ uviedol Peter Fiabáne na otázky zastupiteľov v marci. Podnikateľ má nájomnú zmluvu bez aspektu sociálneho bývania.

Vďaka rýchlemu rastu cien nehnuteľností je dnes situácia nielen v Žiline v bode, že mesto má problém uspokojiť potreby sociálneho bývania. Podmienky boli v uplynulej dobe postupne menené tak, aby bolo čo najťažšie špekulatívne využívať sociálne bývanie aj pri nesplnení podmienok na jeho udelenie. Zlepšili sa možnosti výkonu kontroly nároku.

Ustrážiť si termín žiadosti je zodpovednosť nájomcu, mesto má poslať informáciu tri mesiace vopred


Z platného všeobecne záväzného nariadenia z dňa 20. mája 2021 vyplýva, že strážiť opakované uzatvorenie nájomnej zmluvy si musia samotní nájomcovia. Mesto Žilina má ale podľa článku 9. povinnosť informovať nájomcu o skončení nájmu tri mesiace pred termínom skončenia nájmu nájomného bytu.

Na sociálnych sieťach včera rezonoval prípad obyvateľky žilinského sídliska Hájik, ktorej bola doručená výpoveď z nájomného bytu. Dôvodom bolo, že nepožiadala včas o opakované uzatvorenie nájomnej zmluvy. Ako sme zistili, problém bol v tom, že jej nebola doručená korešpondencia zo strany mesta. Dnes sa podarilo situáciu a vzniknuté nedorozumenie vyriešiť:

„Dnes sme na mestskom úrade všetko vyriešili. Celú túto situáciu mala na svedomí poštárka, ktorá mi opakovane po dobu 2,5 mesiaca nedoručila papiere potrebné k predĺženiu napriek tomu, že sme v čase pandémia boli každý deň doma. Nezanechala ani žltý lístok. A keďže neprebratá zásielka sa považuje za doručenú, neodovzdala som včas papiere a zanikla mi nájomná zmluva,“ vysvetlila nedorozumenie nájomníčka.

Prípad ukazuje, že je dobré mať na pamäti povinnosť sledovať dátum ukončenia nájomnej zmluvy a poznačiť si potrebu vytvorenia žiadosti o opakované uzatvorenie nájomnej zmluvy najneskôr 30 dní pred skončením nájmu. V opačnom prípade môže dôjsť práve k nepríjemnému prekvapeniu tak, ako sa stalo v tejto situácii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu