Žilinský dopravný podnik hľadá šoférov za nižšiu mzdu ako stanovuje zákonné minimum


Foto: Žilinský dopravný podnik hľadá šoférov za nižšiu mzdu ako stanovuje zákonné minimum Foto: ilustračné

Dopravný podnik mesta Žiliny zverejnil na webovom sídle oznam o hľadaní nových pracovníkov na pracovné pozície vodičov a vodičky autobusov a trolejbusov mestskej hromadnej dopravy v Žiline. Základnú sadzbu pre pracovnú náplň v čase od 4:00 do 23:00 stanovil na 4,69 eur v hrubom za hodinu. K základnej zložke mzdy poskytuje Dopravný podnik mesta Žiliny prémie až do výšky 18 percent, zákonom stanovené príplatky za prácu v sobotu, nedeľu či sviatok a preplácané nadčasy.

Ďalšími benefitmi sú týždeň dovolenky navyše oproti Zákonníku práce a polročné odmeny, s nimi možnosť rekreácie v podnikovom zariadení v Tatranskej Štrbe. Uchádzači musia mať vodičské oprávnenie skupiny D, avšak dopravný podnik nepožaduje odbornú prax. Najnižší vek uchádzačov je 24 rokov.

Ako nás upozornil jeden z čitateľov, hrubá hodinová mzda na úrovni 4,69 eur nespĺňa Zákonník práce, ktorý stanovuje zákonné minimum pre zamestnancov za prácu. Podľa aktuálne platnej úrovne minimálnej mzdy majú zamestnanci nárok na 3,580 eur za hodinu pre pracovný čas 40 hodín týždenne. Minimálnu sadzbu je však nutné vynásobiť stupňom náročnosti pracovného miesta, ktorý v prípade vodiča vozidla mestskej hromadnej dopravy predstavuje 3. stupeň.


Zodpovednosť za zdravie a bezpečnosť

Hodinová sadzba sa tak násobí koeficientom 1.4, čo v prepočte vychádza na minimálnu zákonom stanovenú hodinovú mzdu na úrovni 4,914 eur. Teda o 22 centov viac, ako ponúka žilinský dopravný podnik. Šoféri MHD majú zodpovednosť za zdravie a bezpečnosť pasažierov:

„Pracovné miesto zodpovedajúce tretiemu stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon rôznorodých odborných alebo ucelených odborných prác alebo samostatné zabezpečovanie menej zložitých agend; samostatný výkon individuálnych tvorivých remeselných prác; riadenie alebo operatívne zabezpečovanie chodu zariadení alebo prevádzkových procesov spojené so zvýšenou duševnou námahou s prípadnou zodpovednosťou za zdravie a bezpečnosť iných osôb alebo za ťažko odstrániteľné škody,“ znie príloha k Zákonníku práce.

Pracovné pozície vodičov autobusov sú dlhodobo problematicky obsaditeľné na celom Slovensku, dôvodom je aj nepomer v odmeňovaní a zodpovednosti, ktorú osoba nesie počas výkonu práce. Napríklad v Bratislave lákajú nových potenciálnych vodičov na autoškolu zdarma a príspevok 1500 eur. Vodiči s hotovým vodičským preukaz príslušnej skupiny môžu získať náborový príspevok vo výške až 3000 eur.

Zaujímavosťou v bratislavskom dopravnom podniku je to, že vodičov motivuje upratovanie vozidla mesačným príspevkom do 50 eur. V opačnom prípade sa nemusia starať o údržbu, čistotu a tankovanie a rieši to za nich pracovník dopravného podniku na to vyčlenený. Takisto ponúkajú vodičom celosieťovú električenku za 5 eur ročne či 150 eur za odpracovaný fond pracovného času. Ponúkaná hodinová mzda začína na sume 6,16 eur a závisí od dĺžky praxe. Po započítaní výkonnostnej odmeny sa môže vyšplhať až na 7,06 eur za hodinu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu