Žilinská župa vytvorila pre dobrovoľníkov poukážky, umožnia im navštíviť župné inštitúcie


Foto: Žilinská župa vytvorila pre dobrovoľníkov poukážky, umožnia im navštíviť župné inštitúcie Foto: ŽSK

Dôsledky pandémie podškrtli dôležitosť a význam dobrovoľníckej spolupráce pre spoločnosť, čo chce Žilinský samosprávny kraj oceniť v podobe dobropoukážok pre dobrovoľníkov. Celý rok 2021 je v znamení myšlienky dobrovoľníckej práce a v rámci neho samospráva upriamuje pozornosť verejnosti na činnosť organizácií, ktoré dobrovoľníkov združujú a na celé spektrum rôznych aktivít, ktoré dobrovoľníci vykonávajú a ktoré častokrát ostávajú nepovšimnuté.

Žilinská župa nad rámec zviditeľňovania dobrovoľníckej práce vytvorila program odmien, už v marci spustila pre aktívnych dobrovoľníkov dopravnú kartu s dobitým kreditom 20 eur, vrátane príspevku 5 eur na zakúpenie karty pre tých, ktorí ju nemajú. Poskytnutý kredit na karte dobrovoľníkom umožní cestovať prímestskou dopravou v celom regióne.

Letnú sezónu dnes župa odštartovala ďalším jedinečným bonusom a pre dobrovoľníkov pripravila tzv. kultúrnu dobropoukážku. Bonusová poukážka zahŕňa päť 5-eurových kupónov na zľavu zo vstupného v celkovej hodnote 25 eur, ktoré môžu dobrovoľníci využiť na návštevu župných múzeí, hradov a galérie v jednotlivých regiónoch.

Do projektu krajské kultúrne inštitúcie zapojili svoje najatraktívnejšie expozície, a to Oravský hrad a hrad Strečno, Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline a pridala sa i Turčianska galéria v Martine. Poukážky sú prenosné a platiť budú od 1. júna do 31. októbra. Pokryjú tak hlavné mesiace turistickej sezóny.


Cielená a kontinuálna podpora dobrovoľníkov je zakotvená v koncepčnom dokumente Žilinského kraja pod názvom Stratégia 22+. V nej sa kraj tiež zaviazal k intenzívnej práci s mládežou, budovaní pro-komunitného povedomia a vytváraní zmysluplných voľnočasových aktivít. Pre tento účel vyčlenil v rámci Rozvojovej agentúry ŽSK sekciu pre mládež, ktorá sa zameriava primárne na prácu s mladými ľuďmi. Bonusové poukážky však nie sú určené len mladým, získajú ich všetci, ktorí splnia základné podmienky:

„Pre získanie dobropoukážky platia rovnaké podmienky ako v prípade zvýhodnenej dopravnej karty. Uchádzať sa o ňu môžu všetci dobrovoľníci, ktorí majú aktívnu zmluvu so svojou materskou organizáciou a venovali nezištnej práci viac než 100 hodín,“ vysvetlil Marcel Rypák, koordinátor Sekcie pre mládež ŽSK, ktorá bude distribúciu dobropoukážky dobrovoľníckym organizáciám v kraji zabezpečovať. 

Rok dobrovoľníctva potrvá až do februára 2022. „Bonusový program vnímam ako poďakovanie za to množstvo úžasnej práce, ktorú dobrovoľníci vynaložili pre zlepšenie svojho okolia. Verím však, že sa stane i motiváciou pre ďalších, ktorí o dobrovoľníctve zatiaľ len uvažujú,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK