Náklady na zametanie ulíc v Žiline stúpli kvôli častejšiemu výkonu, minulý rok stálo pol milióna


Foto: Náklady na zametanie ulíc v Žiline stúpli kvôli častejšiemu výkonu, minulý rok stálo pol milióna

Žilinská samospráva zaplatila v uplynulom roku 2020 za čistenie vozoviek a chodníkov v uliciach mesta a mestských častí sumu 493-tisíc eur. Ide o nárast nákladov v porovnaní s predošlým rokom o približne sto tisíc eur, čo radnica zdôvodňuje častejším výkonom služieb. 

V aktuálnom roku uhradilo mesto Žilina zatiaľ dve faktúry za čistenie mestských komunikácií po zimnej údržbe v celkovej sume 209-tisíc eur. Služby si objednáva od rovnakej externej spoločnosti na základe podpísanej zmluvy.

Dodávateľ si podľa zverejnených podkladov s jednotkovými cenami za práce účtuje za meter strojne vyčistenej cesty po zimnej údržbe sumu 22 centov s DPH. Za bežné strojné zametanie pri zábere vozidla so šírkou minimálne 2,5 metra je cena 0,05 € vrátane DPH.

„Cena je daná od roku 2009 v zmysle zmluvy (jednotkové ceny za vykonávané činnosti). Zvýšila sa ale intenzita čistenia, aby boli pozemné komunikácie čisté a pravidelne udržiavané. Keďže sa zvýšili výkony, tak prirodzene je vyšší objem finančných prostriedkov vynaložených na túto činnosť v rámci komunálnych služieb dopravy,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Mesto zaviedlo okrem strojného aj ručné čistenie ťažko dostupných miest, kam sa mechanizmus nedostane, najmä na parkovacích a odstavných miestach. Žilinčania môžu sledovať prehľad výkonov v komunálnych službách na oficiálnych internetových stránkach mesta.


Samospráva navýšila rozpočet na čistenie chodníkov od zimného posypu ešte v roku 2019 o viac ako 70-tisíc eur . Ďalším opatrením bolo zvýšenie frekvencie čistenia ciest a chodníkov, na ktoré sa financie v mestskej kase upravili o viac ako 257 000 eur.

Prehľad faktúr od roku 2019 (obrázok zväčšíte kliknutím)

Prehľad faktúr za čistenie ciest v Žiline od začiatku roka 2019 | Zdroj: egov.zilina.sk

Cestná sieť miestnych komunikácií v Žiline má dĺžku 255 kilometrov, čo v skutočnosti na prepočet jazdných pruhov dvoj a štvorpruhových komunikácií predstavuje výkon údržby v celkovej dĺžke 510 kilometrov.

Vďaka navýšeniu rozpočtu by sa mali čistiť miestne komunikácie po zimnej údržbe v centre mesta a v časti Malá Praha trikrát, na sídliskách Hliny, Vlčince, Solinky a Hájik dvakrát a v ostatných mestských častiach približne raz za mesiac.

Zvýšenie rozpočtu pre túto oblasť komunálnych služieb mesta by malo znamenať, že bude realizované aj ručné čistenie parkovacích a odstavných miest najmä v centre, širšom centre a na sídliskách. Nárast výkonov by mal prispieť k zlepšeniu čistoty miestnych komunikácií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou verejného priestoru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu