V Brodne vzniká nová futbalová akadémia, popri tréningovom procese dbajú na osobnostný rozvoj hráčov


Foto: V Brodne vzniká nová futbalová akadémia, popri tréningovom procese dbajú na osobnostný rozvoj hráčov
Galéria: 4 fotky
Foto: BR academy

Futbalové ihrisko v mestskej časti Žiliny Brodno sa pomaly mení na tréningové zázemie pre talentovaných futbalistov, s ktorými tu budú postupne pracovať nielen na ich športových schopnostiach, ale aj na rozvoji osobnosti. Otcom myšlienky BR Akadémie je Radoslav Bočej, ktorý pomáhal s napredovaním aj futbalovým menám ako Dávid Hancko, Kristián Vallo, Matej Oravec či Róbert Mazáň a dnes prináša koncept futbalovej akadémie do vlastného projektu.

„Cieľovou skupinovou futbalovo - vzdelávacieho programu sú chlapci vo veku 15 až 23 rokov, ktorí momentálne z rôznych dôvodov nedosahujú výkonnosť pre ligové akadémie, avšak snívajú svoj sen stať sa vrcholovými futbalistami. Je tu mnoho detí na stredných školách, vysokej škole, ktorí sa tu napríklad prisťahovali a chcú nájsť vhodnú alternatívu pre svoj futbalový rast a rozvoj. Osobne vidím veľkú priepasť medzi vrcholovým futbalom v Žiline, kde prúdia najtalentovanejšie deti z celého Slovenska, či celkovo na Slovensku, ktoré je preplnenené zahraničnými hráčmi,“ vysvetľuje osobný tréner dôvody pre založenie akadémie.

Radoslav počas kariéry trénera zistil, že hráči častokrát v rozhodujúcom čase nedosahujú potrebnú výkonnosť a pre neúnosne nastavený systém neprejdú “sitom”. A pritom môžu byť úspešní:

„Z mojich skúseností z práce s vrcholovými športovcami som odpozoroval, že mnoho z nich v tomto veku ešte nedosahovalo najvyššiu úroveň, avšak práve svojimi vnútornými mentálnymi parametrami sa im podarilo dosiahnuť úspech. Naopak, mnoho talentovaných hráčov často nedokáže naplno prejaviť svoj potenciál, a aj pre tých môže byť rozdielny prístup kľúčom k naštartovaniu kariéry.“

V Brodne vzniká pre potreby akadémia multifunkčný areál.

Domovom akadémie sa stane športový areál v Brodne, ktorý od minulého roku postupne revitalizujú a v spolupráci s mestom Žilina pripravujú jeho ďalšiu rekonštrukciu. Výsledkom bude moderné a útulné športovisko s prírodnými a umelými trávnatými plochami, posilňovňou, oddychovou zónou či ihriskom na plážový volejbal a futbal. Okrem tréningov ale čaká hráčov akadémie komplexný rozvoj:

„Dôraz je kladený aj na rozvoj osobnosti človeka. Súčasťou tréningového procesu sú okrem futbalových tréningov, fitness programu, mentálnej prípravy a regenerácie aj workshopy na témy zdravého životného štýlu. Chceme rozvinúť spoluprácu so Žilinskou univerzitou a strednými školami, aby športová činnosť chlapcov bola zladená so školskými povinnosťami. Taktiež ich chceme motivovať v ďalšom vzdelávaní na vysokej škole,“ vysvetľuje Radoslav Bočej.


Akreditovaná metodika a konfrontácia so seniorským futbalom

Tréningový proces prispôsobia na mieru študijným či pracovným povinnostiam. Aj keď je pripravených 6 tréningov týždenne, mnoho z nich prebieha skupinovou formou a časť individuálne, v rôznych časoch. Vďaka tomu sa hráč môže prispôsobiť a zúčastniť sa čo najväčšieho počtu z nich. Vysoký dôraz kladú v BR Academy na individualizáciu. V praxi sa to prejavuje tak, že každý hráč má viac ako polovicu tréningov zameraných na jeho potreby. Zvyšok trénuje s tímom.

„Metodika tréningového procesu bude výrazne odlišná od toho, čo dnes vidíme na futbalových ihriskách. V prvom rade je u nás výrazný dôraz kladený na emočnú stránku hráča a prirodzený spôsob učenia sa novým zručnostiam. To znamená minimum inštrukcií, príkazov, kriku či kritiky. Hráč rozvíja svoje vlastné schopnosti, riešenia situácií a tým rozvíja svoje sebavedomie. To je to, čo nášmu slovenskému športu vyslovené chýba a je prekážkou mnohých talentov rozvinúť svoj potenciál. V našom procese hráč preberá za seba plnú zodpovednosť, je vtiahnutý do procesu svojho rozvoja a konfrontuje sa so svojimi výsledkami. Výsledkom by mala byť hra plná radosti, zábavy, neočakávaných riešení či odvážnych kúskov, samozrejme pri dodržiavaní potrebnej disciplíny a tvrdej práce, bez ktorej to nejde,“ dodáva osobný tréner.

Táto metodika je v novej akadémii akreditovaná spoločnosťou Peak Performance Sports, LLC, Orlando, Florida. Pre tento ročník sú kapacity už takmer naplnené, stále však zostáva niekoľko voľných miest. Prihlasovanie trvá do 15. júna 2021:

„Hľadáme chlapcov najmä so silnou emočnou väzbou k futbalu, ktorý majú futbal naozaj radi a sú aj schopní pre to niečo urobiť a prispôsobiť si svoje životného priority a hodnoty. Chlapcov, ktorý sa chcú neustále učiť, zlepšovať, skúšať nové veci a majú svoje ambície. Hráči naďalej navštevujú svoju školu, bydlisko, v podstate sa v ich živote nič nemení. V prípade väčšieho počtu študentov z jednej školy vieme zabezpečiť aj dopravu do a zo školského zariadenia,“ uzatvára Bočej z BR Academy.

Lákavou ponukou členom akadémie je možnosť zaujať ligové kluby, či už počas priateľských konfrontácií s juniorskými tímami zo SR, ČR a Poľska, alebo na stáži v niektorom z klubov. Akadémia bude ťažiť aj z dopravnej polohy, keďže v okruhu do 150 kilometrov je hneď niekoľko vhodných partnerov. Hráči budú hrať súťaže dospelých, čo im lepšie pomôže zvládať prechod od mládežníckeho k seniorskému futbalu. Čím skôr totiž začne hráč zažívať konfrontáciu s mužským futbalom, tým rýchlejšie sa naň dokáže adaptovať. 

Viac informácií o akadémii nájdete na www.bracademy.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu