Mláďa medveďa uviazlo na skalnom brale, vďaka záchranárom ho z výšky 17 metrov vyslobodili


Foto: Mláďa medveďa uviazlo na skalnom brale, vďaka záchranárom ho z výšky 17 metrov vyslobodili Foto: sopsr.sk

Len päťmesačné mláďa medveďa hnedého zachraňoval zásahový tím v sobotu 22. mája 2021 počas nočných hodín po tom, ako nález jedinca vyžadujúceho pomoc nahlásila zoologička Správy NP Veľká Fatra Mária Apfelová. Následne členovia Zásahového tímu spustili akciu na jeho záchranu, mláďa sa nachádzalo pri železničnej trati Zvolen - Vrútky, v blízkosti vlakovej stanice Harmanec – Jaskyňa.

„Mláďa sa počas prechodu skalným bralom zosunulo po skalnej stene a uviazlo pod pletivovou sieťou, ktorou sa sanuje geologické podložie a zaisťuje skalný svah, čím zabraňuje zosuvu skál na železničnú trať a do koľajiska,“ vysvetľuje vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan.

Záchranári museli demontovať spoje kovovej siete a vyslobodiť, následne mláďa z výšky približne 17 metrov transportovali pod skalné bralo. Potom skontrolovali jeho zdravotný stav a fyzickú kondíciu. Našťastie nemal pád pre zviera vážne následky, keďže nezistili žiadne zlomeniny, otvorené rany a ani iné závažné poranenia.

Zdroj: ŠOPSR

Mladý medveď bol síce dezorientovaný, jeho stav si však nevyžadoval ošetrenie alebo rehabilitáciu. Preto ho prepustili naspäť do prírody:


„Mláďa sme ponechali na bezpečnom mieste v blízkosti chodníka, ktorým sa spolu s matkou presúvali skalným bralom. Po niekoľkých hodinách boli vykonané dve rozsiahle obhliadky lokality, počas ktorých sa predmetné mláďa nenašlo, čo nasvedčuje tomu, že sa mu podarilo spojiť s matkou a dostalo sa do bezpečia,“ skonštatoval vedúci Zásahového tímu na stránke ochranárov.

V apríli varovali ochranári pred fotením mláďat medveďov, ktoré sa stalo trendom na sociálnych sieťach a niektorí návštevníci hôr schádzali z turistických chodníkov len preto, aby navštívili brlohy medveďov. Okrem porušovania zákona o ochrane prírody sa Návštevníci takýmto konaním dopúšťajú aj ohrozenia samotného mláďaťa, keďže matka môže v dôsledku vyplašenia zviera opustiť. Rovnako tak ale môže zaútočiť na nedisciplinovaného turistu v prípade cítenia ohrozenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu