28-ročný Miroslav zo Žiliny sfalšoval dve päťstoeurové bankovky, kriminalisti ho vypátrali a zatkli


Foto: 28-ročný Miroslav zo Žiliny sfalšoval dve päťstoeurové bankovky, kriminalisti ho vypátrali a zatkli Foto: KR PZ Žilina

Na základe operatívnych informácií sa podarilo žilinským kriminalistom vypátrať a zadržať 28-ročného Miroslava zo Žiliny, ktorý im počas procesných úkonov vydal dve bankovky v nominálnej hodnote 500 eur. Následným expertíznym skúmaním zaistených bankoviek polícia zistila, že ide o falšované bankovky. 

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline muža obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov: „Vyšetrovateľ Policajného zboru spracoval na obvineného muža podnet na návrh na jeho vzatie do väzby. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ informuje policajný hovorca Radko Moravčík.

Polícia zároveň apeluje na na občanov, aby pri manipulácii s hotovosťou venovali pozornosť pravosti eurobankoviek. Bankovky obsahujú rôzne ochranné prvky, ktoré ich chránia pred falšovaním. Pravosť eurobankoviek sa dá pomerne ľahko overiť hmatom, pohľadom a naklonením.

Päťstoeurové bankovky prestali centrálne banky vydávať v roku 2019, tie, ktoré boli vytlačené dovtedy, zostávajú v platnosti. Bankovka obsahuje niekoľko bezpečnostných prvkov, medzi nimi vodoznaky, neviditeľný atrament alebo hologram, čo sťažuje ich falšovanie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina