Žilinu čaká už tretí SWAP rastlín. Môžete si rozšíriť zbierku izbových rastlín a potešiť druhých tou svojou


Foto: Žilinu čaká už tretí SWAP rastlín. Môžete si rozšíriť zbierku izbových rastlín a potešiť druhých tou svojou

Už v poradí tretí raz sa bude v Žiline konať v priestoroch záhrady stanice na Zariečí Rastliny SWAP, teda výmena rastlín, určená pre každého, kto si chce rozšíriť zbierku izbových rastlín. Funguje to jednoducho, podobne ako na všetkých swapoch - prinesiete rastlinu v celku alebo ako zakorenený odrezok a podľa toho, koľko ich prinesiete, si môžete odniesť nové kúsky.

„Jedinou podmienkou je, aby rastlinka bola zdravá. To znamená bez škodcov a chorôb. Ľudia môžu nosiť zakorenené aj nezakorenené odrezky alebo aj celé zasadené rastlinky, poprípade semienka. Uvítame názov danej rastliny a krátky popis ako sa o ňu starať - ako často polievať, hnojiť alebo aké je najvhodnejšie umiestnenie,“ vysvetľuje Petra Čechová, organizátorka podujatia.

Ideálny popis k rastline

Na každom takomto swape sa menia desiatky kusov rastlín, takže je to ideálna príležitosť, ako si rozšíriť svoju zbierku alebo možno potešiť niekoho druhého svojim kúskom. V minulosti sa tu menili napríklad odrezky Maranty, Monstery, Begónie a rôzne druhy Pothosu. Tie rastliny, ktoré po podujatí zostanú, budú skrášľovať priestory baru.


„Rastlinky, ktoré po skončení akcie v minulosti ostali, sme umiestnili u nás v bare v „kvetiarni“, ako nazývame časť baru, v ktorej je sedenie pri policiach plných rastlín,“ dodáva Petra. Len samotná výmena nemusí byť cieľom návštevy podujatia, v príjemných priestoroch záhrady si môžete vychutnať atmosféru alebo sa dozvedieť niečo nové k pestovaniu:

„Keďže podujatie stále rastie a počet návštevníkov sa zvyšuje, snažíme sa obohacovať akciu o zaujímavé doplnky. K dispozícií budú mať návštevníci rôzne letáčiky ohľadom starostlivosti o rastlinky, knižky a vizitky so slovenskými kamennými predajňami s rastlinkami. Veľkým, síce nie rastlinným doplnkom, je staničný bar, kde si môžu návštevníci zakúpiť nejaký drink a zároveň si ho vychutnať v záhrade Stanice,“ uzatvára Petra Čechová.

Rastlinný SWAP v Žiline sa koná v piatok 11. júna 2021 od 17:00 hodiny na Stanici Žilina-Záriečie, vstup je voľný. Návštevníci by si mali zobrať nádobu, v ktorej si odnesú nový úlovok.

Miesto: Stanica Žilina-Záriečie
Dátum: 11.06.2021 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu