Colníci v Žiline stopli zásielku s bižutériou, ktorá obsahovala nebezpečné ťažké kovy


Foto: Colníci v Žiline stopli zásielku s bižutériou, ktorá obsahovala nebezpečné ťažké kovy Foto: Colný úrad Žilina

Príslušníci finančnej správy v Žiline zadržali zásielku so 178 kusmi bižutérie, ktorá smerovala na Slovensko zo Singapuru, dôvodom pre zadržanie boli prekročené hodnoty nebezpečných ťažkých kovov v šperkoch. Ak by sa tieto dostali na trh a bižutériu by spotrebitelia nosili, predstavovalo by to pre nich zdravotné riziko.

Vysoké hodnoty sa podarilo odhaliť vďaka röntgenovému spektrometru. V balíku sa nachádzali rôzne druhy - náušnice, prstene, náramky, retiazky a sety.

„Celkovo 178 kusov týchto výrobkov bolo obsahom balíka, ktorý sa dostal na colné prerokovanie žilinským príslušníkom finančnej správy na vyclievacej pošte. Pri kontrole zásielky colníci zisťovali, či dovážané predmety spĺňajú kritéria bezpečnosti pre spotrebiteľov. Chemické zloženie výrobkov merali röntgenovým spektrometrom. Prístroj, ktorý sa vyznačuje vysokou presnosťou, v priebehu niekoľkých sekúnd vzorky vyhodnotil. Výsledky ukázali, že šperky obsahujú prekročené normy ťažkých kovov - niklu a kadmia,“ informuje Božena Chríbiková z Colného úradu Žilina.

Zaistená bižutéria bola následne postúpená príslušníkmi finančnej správy na odborné posúdenie Slovenskej obchodnej inšpekcii. Už teraz je isté, že väčšiu časť šperkov z balíka, u ktorých zistila, že nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť, nebude možné doručiť adresátovi.

„Ten ich mal zrejme v pláne predať zákazníkom. Ak by sa tieto výrobky dostali na trh, pre spotrebiteľov by ich používanie predstavovalo zdravotné riziko, nakoľko ťažké kovy v bižutérii sa pri priamom kontakte s pokožkou môžu dostať do tela a spôsobiť rôzne ochorenia,“ dodala hovorkyňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu