FOTO + VIDEO: Na elektrické vedenie pri Strečne montovali pomocou špeciálneho dronu odkloňovače letu vtákov


Foto: FOTO + VIDEO: Na elektrické vedenie pri Strečne montovali pomocou špeciálneho dronu odkloňovače letu vtákov
Galéria: 5 fotiek
Foto: Stredoslovenská distribučná, a.s.

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) vykonala v uplynulých dňoch v katastri obce Strečno ošetrenie časti vzdušného vedenia vysokého napätia (22 kV) špeciálnymi odkloňovačmi letu vtákov. 

Ide o reflexné prvky, vďaka ktorým bude takmer polkilometrový úsek vedenia tiahnuci sa ponad rieku Váh lepšie viditeľný pre vtáky. Energetici použili na montáž netradične upravený dron, počas výkonu práce bolo vedenie pod napätím.

„Koncom minulého roka vletela v týchto miestach do vodičov labuť a po náraze uhynula. Upozornila nás na to Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky a požiadala nás, aby sme problematický úsek zviditeľnili a predišli tak ďalším kolíziám,“ odôvodnil akciu energetikov Marián Stanček, projektový manažér SSD.

V uvedenom úseku použili celkom 27 odkloňovačov letu vtákov typu firefly. Montáž pomocou dronu je nad riekou najjednoduchšia, veľkou výhodou bolo aj to, že vedenie nemuseli vypínať a tak odberatelia neboli nijako obmedzení.

Odkloňovače majú reflexný povrch a už pri jemnom vánku sa otáčajú okolo svojej osi. Vďaka tomu ich vtáky zbadajú aj z väčšej vzdialenosti a to aj pri zníženej viditeľnosti. Keď dostatočne zavčasu zaregistrujú prekážku, dokážu sa jej bezpečne vyhnúť. Významne sa tým znižuje riziko ich nárazu do vodičov.



„Úmrtnosť vtákov na elektrických vedeniach, žiaľ, nie je vzácny jav. Avšak zdokumentovať kadávery po náraze do vodičov alebo zabité elektrickým prúdom, je pomerne náročné. Napríklad líšky, kuny, diviaky alebo krkavcovité vtáky ich rýchlo odstránia - skonzumujú. Vtáky uhynuté nárazom do vedenia nad vodnou hladinou nie je prakticky možné zdokumentovať, preto sú nálezy vzácne,“ vysvetlil Tomáš Flajs, zoológ Správy Národného parku Malá Fatra.

Inštalácia odkloňovačov v rizikových úsekoch plní svoj účel

Ochranári chcú v spolupráci so Stredoslovenskou distribučnou pokračovať v montáži reflexných odkloňovačov. Najbližšie by sa chceli zamerať na úsek rieky Orava medzi Kraľovanmi a Párnicou, kde sa v súčasnosti nachádza len jeden ošetrený úsek z celkovo piatich.

Distribučná spoločnosť investovala do montáže odkloňovačov v Strečne približne 15-tisíc eur. Takýmto spôsobom ošetrila v posledných rokoch na území stredného Slovenska už stovky kilometrov elektrických vedení. Niekedy, najmä po úrazoch alebo úhynoch živočíchov, ide o reakciu na podnet štátnych ochranárov, ale čoraz častejšie zabezpečuje distribučnú sústavu ochrannými prvkami preventívne.

Energetici inštalujú na svoje siete rôzne typy ochranných prvkov a investujú napríklad aj do preložiek bocianích hniezd z elektrických stĺpov či montáže rôznych typov chráničiek a špeciálne upravených konzol. Tie ochraňujú vtáky pred dotykom so živými časťami elektrického vedenia, prípadne im vôbec neumožňujú zosadať na stĺpy a stožiare.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.