Vo vysokej tráve na sídliskách v Žiline sa vyskytujú kliešte, skontrolujte seba i psov


Foto: Vo vysokej tráve na sídliskách v Žiline sa vyskytujú kliešte, skontrolujte seba i psov Foto: čitateľ

Na kliešte si musia dávať návštevníci lesov a lesných porastov v okolí Žiliny pozor už od apríla, minulý rok bol tomto smere rekordným a regionálni hygienici zaznamenali najvyšší výskyt prípadov ochorení vyvolaných dôsledku parazitujúceho kliešťa na tela pacienta za posledných 20 rokov.

Nie všetky kliešte sú nakazené a môžu vyvolať niektoré z ochorení, avšak ohniská s infikovanými kliešťami sa nachádzajú aj v okolí Žiliny a Bytče. U nás medzi ne patria oblasti Hradiska, Dubňa a katastrálna oblasť Nededza - Kotrčina Lúčka. V Bytči je to katastrálna oblasť Petrovice.

Kontrola tela po návšteve lesných porastov v oblastiach, kde sa môžu vyskytovať infikované kliešte, by mala byť popri prevencii rutinou. Vírus encefalitídy sa na človeka prenáša zaklíčením a môžu ho preniesť všetky vývojové štádiá kliešťa, vrátane najmenších, ktoré si ľudia na tele nemusia všimnúť.


Kliešte môžu psy chytiť aj vo vysokej tráve

Ako nás upozornil čitateľ, kliešte sa objavili aj na sídliskách v Žiline, a to na miestach, kde ešte nie je pokosená tráva: „Pri Bille na Hlinách je tráva vyššie ako tie malé zelené odpadkové koše. Sestra vyťahovala kliešťa psovi v pondelok, a tohto konkrétne som vybral ja dnes ráno po desaťminútovom venčení na ulici Tomáša Ružičku,“ sťažuje sa čitateľ, ktorý nám poslal fotografiu.

Po daždivých dňoch je aktuálne vysoká tráva na viacerých sídliskách v Žiline, mesto objednáva služby kosenia u zmluvných spoločností, konkrétne pre tento typ činnosti dodáva výkony MGM Žilina a T+T. Podľa rozpisu prebieha tento týždeň kosenie trávnikov na Vlčincoch, Vodnom Diele, Solinkách, Hájiku, Hlinách I a II, parkoch v Závodí a Bánovej, na sídlisku Pod Nemocničnou a na ulici Vysokoškolákov. 

Na ochranu psov existuje antiparazitný obojok proti kliešťom, ktorý dokáže odpudzovať parazity. Ak už sa kliešť prisaje na psa, pri odstraňovaní platí rovnaké pravidlo ako u ľudí - musíte ho vybrať aj s hlavičkou a v rane nesmie zostať žiadna časť parazita. Ak si netrúfate na odstránenie kliešťa z pokožky psa sami, väčšinou službu ponúka aj veterinárna ambulancia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu