Čakáreň na vakcínu v Žiline patrí k najplnším, na prvú dávku čaká vyše 6-tisíc ľudí


Foto:  Čakáreň na vakcínu v Žiline patrí k najplnším, na prvú dávku čaká vyše 6-tisíc ľudí Foto: ilustračné - pixabay

Okres Žilina patrí z pohľadu záujmu o vakcináciu proti koronavírusu k najvyťaženejším, aktuálne v čakárni čaká na prvú dávku očkovania 6 556 ľudí. Aktuálne dáta k včerajšiemu večeru zverejnil Inštitút zdravotníckych analýz pri Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky. Na Slovensku sa aktuálne očkuje prvou dávkou mRNA vakcíny, o druhú dávku vrátane vektorovej účinnej látky od firmy AstraZeneca má v žilinskom okrese záujem viac ako 24-tisíc ľudí.

Odborníci upozorňujú, že počty v čakárni rýchlo klesajú a časom môže byť problém nájsť dostatok záujemcov o očkovanie. Naši čitatelia majú ale opačné skúsenosti, práve pre plnú čakáreň im prideľuje termíny aj v iných mestách ako je ich bydlisko v Žiline. Celoslovensky je zaočkovaných oboma dávkami už vyše trištvrte milióna ľudí, aspoň jednu dostalo 1,6 milióna obyvateľov. Na Slovensku sa v posledných dňoch očkuje rýchlosťou niekoľko desiatok tisíc dávok denne.

Len samotný Žilinský kraj má v súčte teoretickú týždennú kapacitu očkovania 25-tisíc podaných dávok, z nich dve tretiny pripadajú na mRNA látku Pfizer/BioNTech. Prednedávnom sme realizovali anketu medzi našimi čitateľmi, do ktorej sa zapojilo vyše desaťtisíc ľudí a ukázala, že až polovica má záujem o očkovanie látkou americkonemeckého konzorcia.


Situácia sa zlepšuje, Žilina zostane ružová aj budúci týždeň

Už od júna sa bude očkovať ruskou látkou Sputnik V, ktorú štát nakúpil pred štvrťrokom a doteraz pre politické nezhody a absenciu dokumentácie zo strany ruského partnera nebolo možné začať s očkovaním. Práve táto vakcína sa umiestnila v hlasovaní našich čitateľov na druhom mieste, kedy by si ju v prípade možnosti výberu zvolilo 29 percent opýtaných. Aktuálne je na území Slovenska 200-tisíc dávok vakcíny, ktorá funguje na vektorom princípe rovnako ako AstraZeneca. 

V prípade pokračovania očkovania takýmto tempom by sa malo podariť znížiť riziko výskytu tretej vlny nákazy, ak ochorenie nezmutuje do podoby, voči ktorej nebudú účinné očkovacie látky. Už dnes je vývoj zaočkovanosti prvou dávkou na úrovni 34 percent všetkých ľudí nad 16 rokov: „Ďalších približne 154 000 je v Čakárni a ďalší už majú pridelený termín. Spomedzi ľudí nad 70 rokov máme zaočkovaných 65 percent,“ informuje rezort zdravotníctva.

Zlepšujúca epidemiologická situácia sa premieta aj do COVID automatu od budúceho pondelka, Žilina v ňom zostane. Naďalej bude platiť povinné nosenie FFP2, N95 alebo KN95 respirátora v obchodných prevádzkach, hromadnej doprave aj vo všetkých interiéroch. Na verejnosti v exteriéroch je prekrytie tváre povinné pre vzdialenosť menšiu než 5 metrov.

[post]17128[post


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu