Žilina si môže požičať na vykrytie strát DPMŽ, štát ponúkol 50 eur na obyvateľa


Foto: Žilina si môže požičať na vykrytie strát DPMŽ, štát ponúkol 50 eur na obyvateľa

Mesto Žilina je jedným zo štyroch slovenských miest, ktoré si môžu od Ministerstva financií Slovenskej republiky požičať peniaze na prekrytie dopadov pandémie v súvislosti s dotovaním mestského podniku hromadnej dopravy. Návrh na finančnú výpomoc v návratnej podobe bezúročnou formou dnes odobrila vláda.

Keďže rezort financií navrhol poskytnúť finančnú výpomoc štyrom najväčším mestám podľa kľúča 50 eur na obyvateľa, žilinská radnica si bude môcť v prípade záujmu požiadať o sumu presahujúcu 4 milióny eur.

Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 predstavuje v roku 2020 a 2021 celosvetovú zdravotnú hrozbu s priamym vplyvom na ekonomiku. Pandémia zásadným spôsobom ovplyvnila hospodárenie a celkovú finančnú kondíciu subjektov územnej samosprávy, a to aj v oblasti zvýšených výdavkov, najmä transferovaných platieb mestským podnikom, s ktorými sa mestá vysporiadali vo vlastnej réžii,“ uvádza materiál k schválenému návrhu.

Prvá splátka v roku 2024

Z požičaných peňazí je možné financovať výdavky ako činnosť alebo projekty nehospodárskeho charakteru alebo lokálneho charakteru, v prípade ktorých nehrozí potenciálne narušenie hospodárskej súťaže medzi členskými štátmi. O tom, či mesto Žilina požiada o návratnú finančnú výpomoc, rozhodne až zastupiteľstvo. Stihnúť to musí najneskôr do 30. septembra 2021.


Dopravné podniky na Slovensku upozorňovali na potrebu dodatočného financovania v súvislosti s dopadmi pandémie, je otázkou, či im takáto forma pôžičky, hoci bezúročnej, bude postačovať. Záujem o dofinancovanie pred časom potvrdil aj žilinský dopravný podnik ústami konateľa:

„Dopravný podnik mesta Žiliny žiadal prostredníctvom Združenia prevádzkovateľov hromadnej dopravy osôb o finančnú podporu Ministerstvo financií SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Požiadavka o finančnú podporu bola uplatnená aj smerom k objednávateľovi služieb vo verejnom záujme, t.j. na Mesto Žilina,“ uviedol v odpovedi na infožiadosť súčasný konateľ dopravného podniku Peter Fiabáne.

Zatiaľ nie je presne definovaná ani dĺžka splatnosti prípadnej pôžičky. Peniaze sú určené na výkon samosprávnych pôsobností v oblasti cestnej infraštruktúry, investícií do majetku vo vlastníctve miest a mestskej hromadnej dopravy s odkladom splátok o dva roky so splatnosťou v rovnomerných ročných splátkach počas minimálne štyroch a maximálne desiatich rokov. Prvá splátka bude uhradená v roku 2024. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu