Aké sú aktuálne nariadenia proti pandémii a ako trávia ľudia čas v súčasnej situácii?


Foto: Aké sú aktuálne nariadenia proti pandémii a ako trávia ľudia čas v súčasnej situácii? Foto: Ilustračné - pexels.com

Ľudia hľadajú zábavu, akciu a únik z domáceho prostredia. Čo teda robia Slováci, ktorí museli tráviť väčšinu času doma už niekoľko mesiacov? Najčastejšie sa v tejto dobe pozeráte na seriály, filmy alebo iné videá online. Avšak aj to po určitom časte môže človeka omrzieť a tak je tu otázka, čo iné by sa ešte dalo robiť.

Pred vypuknutím pandémie bolo veľa fanúšikov športu, takže pre túto skupinu ľudí to je obzvlášť ťažké, pretože sa v dôsledku šírenia vírusu museli obmedziť veľké zhromaždenia ľudí - boli pozastavené rôzne športy ako bejzbal, basketbal, hokej, futbal, a mnohé iné. To mnohými spôsobmi narúša životy ľudí a zanecháva mnoho ľudí po celom svete veľmi sklamaných.

Ako už bolo spomenuté je zrejmé, že čím viac sú ľudia doma, tým viac času trávia online a hľadajú niečo, čo by mohli robiť. Práve pre milovníkov športu tu je skvelá príležitosť menom športové stávkovanie. Stále sa totiž odohrávajú zápasy, turnaje a iné udalosti – ak keď bez účasti publika. Môžete si tak staviť na vaše obľúbené športy, napríklad v stávkovej kancelárii Doxxbet, zabaviť si a pri troche šťastia dokonca vyhrať skvelé výhry! Z akéhokoľvek dôvodu ste sa už rozhodli hrať, by ste si mali uvedomiť, že je dôležité robiť to vždy rozumne a zodpovedne - bez ohľadu na chaos, ktorý sa deje vonku.

Bezprecedentná globálna zdravotná kríza

Rýchle šírenie pandémie COVID-19 od jej prvého vypuknutia v Číne koncom minulého roka viedlo k bezprecedentnej globálnej zdravotnej kríze. Tvárou v tvár nemilosrdnému náporu tejto choroby, o ktorej sa stále viem tak málo, sa svetové organizácie a vlády rozhodli odporučiť miliónom ľudí ostať vo svojich domovoch ako bezprecedentný prostriedok na dosiahnutie jedného spoločného cieľa: spomaliť šírenie.

Aj na Slovensku si tento vírus vyžiadal už mnoho obetí. Preto sa vláda rozhodla opatrenia z minulej jari ešte viac sprísniť. V obchodoch a mestskej hromadnej doprave je od 8. marca povinné nosenie respirátora s ochranným filtrom minimálne FFP2. Vo všetkých interiéroch je respirátor povinný od 15. marca. Okrem nosenia týchto ochranných prostriedkov sa obmedzuje aj pohyb ľudí, a to najmä tým, že školy sú otvorené len pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. A tiež iba pre žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl.

Očkovacia stratégia

Redukciu v počtoch prípadov má priniesť vakcinácia. Súčasná registračná stránka je spustená pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky starších ako 55 rokov, pracovníkov v zdravotníctve, školstve, opatrovateľov a postupne aj ľudí s biologickou liečbou či závažnými ochoreniami.

Platný je naďalej aj Covid automat, ktorý určuje podľa určitého vzorca v akej fáze sa daný okres nachádza, a podľa jeho farebného označenia sa potom odvíjajú práva a povinnosti občanov. Aktuálne je na celom území Slovenska nutnosť pri ceste do práce predložiť negatívny test na COVID-19, a vychádzanie z domu je obmedzené na čas od 5 hodiny ráno až do 20 hodiny večer. Osoby pozitívne testované na vírus počas testovanie nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba doktora alebo lekáreň.

Vychádzky do prírody sú možné len v rámci okresu. V prípade obyvateľov Bratislavy sa v tomto prípade ráta celé územie Bratislavského samosprávneho kraja a pre obyvateľov Košíc aj okres Košice-okolie. Sprísnil sa aj režim na hraniciach. Budú častejšie kontroly a zakázalo sa vycestovanie za účelom rekreácie.

Čo robiť doma s deťmi?

Či už ste sami alebo s rodinou, hodiny strávené doma môžu byť rovnako náročné a tieto momenty sa môžu zdať nekonečné pre ľudí, ktorí stratili prácu, pretože nemôžu pracovať z domu. Zmena tiež nie je ľahká ani pre tých najmenších: Škola sa zrazu zrušila a musia si zvyknúť na nový typ digitálneho učenia.

Byť vynaliezavý je rozhodujúca zručnosť, ako sa vyhnúť nekonečným hodinám prilepeným na televíznej obrazovke, tablete alebo smartfóne. Umenie a remeslá zaznamenali veľký návrat, rovnako ako tradičné zábavy. Pokúste sa natočiť krátky film a pustiť si ho v obývacej izbe, nahrať rozhlasovú reláciu, zaspievať si spolu ako rodina obľúbenú pesničku, zahrať si tieňovú hru alebo maľovať obrázky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Feature Digital